Extinction Rebellion demonstrerar för miljön på Stockholms gator…

Eskilstunakvinna åtalas efter uppmärksammad miljöaktion i Stockholm

En 26-årig kvinna från Eskilstuna åtalas nu. Hon åtalas för, som det heter ”ohörsamhet mot ordningsmakt”. Det efter en miljöaktion som ägde rum i Stockholm under förra året.

Det var i augusti i somras som ett flertal miljöaktivister samlades i centrala Stockholm för en miljöaktion. Bakom aktionen stod miljörörelsen Extinction Rebellion. Under aktionen genomförde gruppen bland annat flera så kallade vägblockader – det vill säga att man helt enkelt sätter sig ner på gatan och på så sätt hindrar biltrafik att komma fram.

Nekar till brott

Den 26-åriga kvinnan från Eskilstuna var en av flera deltagare under manifestationen i somras. Hon åtalas nu för att inte ha hörsammat Polisens uppmaning om att lämna området. Kvinnan själv nekar till brott. Hon har för övrigt inte velat prata om händelsen, utan åberopar sin rätt att vara tyst.

Eskilstunakvinnan, liksom övriga deltagare i manifestationen, menar att de känner sig tvingade till aktion (civil olydnad) då politiker och makthavare inte tar sitt ansvar för miljön.

Extinction Rebellion

Extinction Rebellionen beskriver sig själva som “en internationell klimatrörelse som använder fredlig civil olydnad för att uppmärksamma och kräva omställning och systemförändring.”

Civil olydnad

Civil olydnad är en metod för samhällsförändring. Det är en form av aktivism som går ut på att öppet och utan våld bryta mot en lag eller vägra att följa vissa myndighetsbeslut samt att vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen.

Läs också:

Klimataktivister blockerade Bromma flygplats privat-jet

You May Also Like