En brittisk domstol har nu (10 december) gett klartecken till utlämning av den australiske journalisten Julian Assange till USA. Där riskerar han att dömas till 175 år, i högsäkerhetsfängelse och isolering. Åtalspunkterna handlar om spioneri.
I likhet med Daniel Ellsberg (The Pentagon Papers), Bob Woodrow och Carl Bernstein (Watergateskandalen) har Assange genom sin organisiation Wikileaks haft som mål att ge offentlig spridning åt sådant som mäktiga krafter vill dölja. Metoden som Wikileaks använt sig av har varit att genom så kallade visselblåsare samla avslöjande dokument som sedan erbjudits medier. En av Wikileaks mest kända källor var den i USA:s krigsmakt anställda Chelsea Manning. Hon överlämnade tusentals dokument, rörande USA:s krigsbrott, tortyr och massakrer i Irak och Afghanistan, som Assange’s organisation vidarebefordrade till bland andra New York Times och Guardian.
Chelsea Manning har i USA dömts till fängelse- och isoleringsstraff under förhållanden som måste beskrivas som utstuderad tortyr. Hon har gjort ett självmordsförsök.
Julian Assange har sedan 2010 befunnit sig i London; arresterad, på flykt på Ecuadors ambassad och fängslad på nytt, dömd för att ha avvikit till Ecuadors ambassad då han var fri mot borgen. Det senare hade att göra med att svenska åklagare hade begärt honom utlämnad. Anklagelserna, som handlar om att han ska ha lurat till sig oskyddat sex och som av en viss åklagare klassats som våldtäkt, har aldrig gått till åtal (förundersökningen i Sverige lades ner tre gånger). Dessa anklagelser har tjänat som grund för att processen förlängts. Som en följd av detta har Assange’s fysiska och psykiska hälsa brutits ned. I Sverige har röster hörts för att regeringen ska ingripa på yttrandefrihetens sida och garantera att Assange inte utlämnas till USA om han väljer att komma till Sverige. Om det sätt som svenska myndigheter hanterat fallet på står att läsa i en färsk bokrecension skriven av Åsa Linderborg i Aftonbladet 14 november (Mediehusen måste orka försvara Assange – Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp).
I USA har inom etablissemanget twittrats förslag på att Assange ska oskadliggöras. Förslag på att han ska likvideras har även framförts av maktens skrivbiträden inom main-stream-media.
Boken som Åsa Linderborg recenserar och sammanfattar är utgiven på Karnevals förlag. Titeln är Fallet Assange – en historia om förföljelse och författaren Nils Melzer, professor i internationell rätt i Genève och Glasgow rörande tortyr och kränkningar av mänskliga rättigheter. eFOLKET skrev redan 2019 om Melzers granskning av Assange-fallet.