Fallet Julian Assange, en historia om förföljelse

Nils Melzer är FN-specialist i frågor som handlar om tortyr och kränkningar av mänskliga rättigheter. Han är professor i internationell rätt i Genève och Glasgow. Och har skrivit boken “Fallet Julian Assange – En historia om förföljelse.” Jag får intryck – och hade det redan innan jag läste boken – att Assange är en osympatisk person med gigantiskt ego. Anklagad för sexuellt ofredande och sexuellt tvång – något jag inte alls ifrågasätter.

Förundersökningen las ner efter sju år. Efter sanslöst många och märkliga turer som på intet sätt ställer svenskt rättsväsende i ljus dagar. Det handlade inte längre om Assanges brott mot två kvinnor, det handlade om – medvetet eller inte – att fungera som mellanhand för de som ville straffa Assange för hans engagemang för att avslöja sådant som inte skulle bli avslöjat.

Efter att ha läst boken – den svenska översättningen – är jag stärkt i uppfattningen att Assange själv blivit utsatt för en juridiskt genomförd våldtäkt med politiska förtecken för sitt engagemang i Wikileaks… Det var genom Wikileaks försorg som världen fick se hur amerikansk militär i Irak i en ren massaker – med skrattande militär från en helikopter – sköt ner obeväpnade män, barn och två journalister.

Det var genom Wikileaks och seriösa mediers försorg visselblåsares material om massövervakning, bankers fifflande och offentliga lögner avslöjats.

Det finns många som hatar Wikileaks och Assange och som mer än gärna såg att det svenska rättssystemet brukades som medel för att – medvetet eller inte – varna såväl visselblåsare som andra. Författaren till boken är ingen sensationsskribent som ägnat sig åt att snaska rykten för att tjäna en hacka och få en stund i solen. Författaren är en torr och gedigen specialist på frågor som handlar om tortyr och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Det handlar om mycket mer än Assange, det handlar om meddelarfrihet, yttrandefrihet och pressfrihet. Och om sådana som helst vill att sådant skall bli fasad.

Birger Schlaug, inlägg på egen blogg.