Foto: Rolf Waltersson.

Exporten av Absolut Vodka till Ryssland stoppades – Upptogs på nytt – Stoppades igen

Jag gick en sväng i Skjulsta idag. Skjulsta är ett naturområde i Eskilstuna. På en sten invid en av de stora ekarna står en minnestavla i gjutjärn, cirka 70-80 centimeter hög. Den har en bild föreställande Eskilstunas stadsvapen, Skillnaden är att på minnesmärket har stadsvapnet fått något till vänster som ser ut som en sol som inte finns på den “riktiga” stadsvapenskölden.

“Arbetarnes Ring i Eskilstuna. Stiftad 12/8 1883. Sällskapet reste detta minnesmärke den 17 aug 1884”.

Jag har skrivit om detta minnesmärke och den märkliga historien bakom som handlar om Arbetarnes Ring och Brännvinskungen L. O. Smith.

Jag ska inte upprepa vad jag skrev då. Men gå gärna in och läs, ni som inte läst det tidigare. (se lästips).

När jag nu går förbi detta minnesmärke där Brännvinskungen har en huvudroll, kommer jag att tänka på Absolut Vodka som var, och fortfarande är, en storsäljare. Absolut Vodka som tillverkas i spritfabriken i Åhus i Skåne.

I samband med Rysslands anfallskrig mot Ukraina 22 februari 2022 stoppade man all export till Ryssland.

Men det kliade väl i penningpungen på ägarna av spritfabriken. 11 april i år återupptog man exporten till Ryssland.

Men det orsakade stark kritik, inte minst från politiskt håll. Man drog svansen mellan benen och gjorde en pudel. En vecka senare, 18 april, stoppade man åter exporten av vodkan till Ryssland.

En lite pikant detalj. På flaskorna till Absolut Vodka finns ett sigill, ett litet runt märke. Det märket är en bild av Brännvinskungen L. O. Smith.

Vill man vara lite vitsig kan man säga att L. O. Smith lever vidare, inlagd i sprit och tappad på flaska.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like