Bokomslaget till Monica Hildings bok

Exotiska och intressanta tillbakablickar i församlingsgården Kristinelund.

I församlingsgården Kristinelund i Skogstorp höll i onsdags (8/8) Monica Hilding ett spännande och intressant föredrag som var mycket uppskattat av åhörarna. Föredraget är baserat på hennes bok Falun – Shanghai t/r : Selma Lagerlöfs systerson i kinesiska tullens tjänst

Monica Hilding – uppskattad föredragshållare.
Boken handlar om de 700 brev som var en brevväxling mellan Monicas pappa Ivar och hans mamma Gerda, som är Selma Lagerlöfssyster.

Selma köpte samma år en bergsmansgård i Falun och även köper tillbaka Mårbacka. Då Selma sällan är på sin gård i Falun låter hon sin syster och hennes familj flytta in i gården då det är praktiskt, huset i Falun kallas för Lagerlöfsgården. Gerdas familj består av mannen Johan Ahlgren, barnen Birger, Henrik, Helena och Ivar.

Då den 27- åriga Ivar inte hittar några arbeten i Falun beger han sig till Shanghai i Kina och får arbete i Kinesiska tullen. I föredraget berättar Monica om brevväxlingen mellan Ivar som berättar om sin tid i tullen på 20 talet då det är olika krigshärar som slås med varandra och då även Japanerna invaderar Kina. Hans mamma Gerda berättar om var som händer på hemma fronten och var som händer med hans moster Selma.
Ivar liv i Kina är inte lätt då det pågår krig hela tiden under den tiden Ivar var i Kina. Han råkar bland annat ut för att hans hus bombas och han måste fly genom det som kallades krypskytte allén.

Det var ett mycket intressant och mycket lärorikt föredrag då vi får veta mera om tiden i Kina och hur svårt det var i tullen. Vi får även inblickar om hur det var för Selma på Mårbacka där det var alltid fullt med turister. De som kom till församlingsgården Kristinelund denna vackra onsdagskväll var mycket nöjda och applåderade flera gånger.

Peter Lindberg

Den eminenta och spännande boken finns att köpa på Bokus

You May Also Like