Bonni Pontén, Asta Kask från videon till Några jävla spänn

Några jävla spänn och ett anständigt hej!

I mars släppte det kultförklarade bandet Asta Kask en ny skiva. Den är som ett enda stort manifest mot de högerkrafter som har växt sig allt för starka. Med på den skivan finns låten “Några jävla spänn” som handlar synen på tiggarna. En syn som gått från snacket över söndagssteken till sociala medier och som nu har letat sig upp till högsta nivå och kommunfullmäktige i Eskilstuna. 

I tidningen GAFFA ger Asta Kask-medlemmen Bonni Pontén sin syn på texten till Några jävla spänn.

Det är en sak att man inte vill ge någon krona till tiggaren ifråga för att man inte vill stödja, uppmuntra eller nära en människoförnedrande livssituation, men att åtminstone ge en medmänniska ett existentiellt erkännande genom att se dem i ögonen och säga hej när man går förbi kostar INGENTING.

Över söndagssteken snackar du förbud mot tiggeri
Konspirationsteorier haglar tätt och gör dig fri
Att bete dig som ett svin när du fnyser och går förbi
Att sparka den som ligger utan skam och sympati

Jag lägger några spänn i hans mugg och säger hej
Det räddar inte världen men det retar kanske dig
Några jävla spänn och ett anständigt hej
För att påminna mig att aldrig bli som dig

Du kallar mig för lurad, blåögd och naiv – men det skiter jag i
Jag blir hellre lurad på en spänn än att tänka som ni
För det handlar om mig och vem jag vill va
Och om människan jag ska se i spegeln varje dag

Så jag lägger några spänn i hans mugg och säger hej
Det räddar inte världen men det räddar kanske mig
Några jävla spänn och ett anständigt hej
För att påminna mig att aldrig bli som dig

Om du tror att tiggerbranschen är så jävla lukrativ
Säg upp dig från ditt jobb och sätt dig där bredvid
Så ska jag…

Lägga några spänn i din mugg och säga hej
Inte för mig, jag ska göra det för dig

You May Also Like