Foto: Eva Börklund, 1968.

Evas dagbok från Kuba (41) – Den 5 – 7 oktober, 1968

Kubadagbok 5.10, 6.10, 7.10, 1968

Lördag 5.10

Populärkonsert i en av de större teatrarna. Pianoklink, kvartettsång och afrokubansk folklore i en salig blandning. Publiken bestod mest av uppklädda medelålders damer som viftade med sina solfjädrar.

Bild Mellateatern. En av de moderna filmsalongerna/teatrarna som byggdes på 50-talet vid huvudgatan i Vedado, dit borgarna flyttade från trånga Gamla Habana till nya moderna, ljusa och luftiga kvarter.

Söndag 6.10

Badade med Dan och Kerstin som nu fått sin vistelse här ordnad. Dan reser runt som ungkommunisternas gäst och Kerstin jobbar och skall läsa vid universitetet. Det är rätt skönt att ha några svenskar att snacka med som ser den här revolutionen mer utifrån. Jag förlorar ofta distansen till problemen och hänger upp mig på småsaker.

Måndag 7.10

Filmannons – Lucia på 60-talet, förvärvsarbetar i jordbruket.

Har sett en ny kubansk långfilm om kvinnans roll i de hundra årens kamp. En rätt våldsam men talangfull blandning av olika filmstilar i tre berättelser. En från befrielsekriget mot spanjorerna, en från motståndet mot tyranniet på 30-talet och den sista om kvinnans nya situation i revolutionen. Jag tyckte bäst om den andra episoden, en rätt känslig och stämningsfull bild av en borgarflickas revolutionära uppvaknande på 30-talet via sin förälskelse i en revolutionär. Den första episoden var våldsamt melodramatisk, den sista mycket komisk men ytlig. Det är en väldigt ung kille som har gjort den, vid namn Humberto Solas. Han har väl inte lyckats helt men filmen är ändå imponerande.

 

You May Also Like