Bild: Every Firework Is An Explosion Of Fear For Animals, oipa.org. (International Organization For Animal Protection).

“Det är grymt kul när det smäller”

Så är det dags igen. Det nya året ska firas med dunder och brak. Det ska avfyras smällare och fyrverkerier, som också smäller ganska högt.

Visserligen har detta firande minskat de senare åren. Kanske delvis på grund av vissa restriktioner gällande både vad som får säljas, men även restriktioner att man bara får smälla och dundra mellan klockan 23.00 på nyårsafton och klockan 00,30 på nyårsdagen. Alltså en begränsning på 1 timme och 30 minuter runt 12-slaget.

Men vi vet att det på många håll och kanter är lite si och så med den efterlevnaden. Det kommer nog att skjutas hej vilt, ofta ganska vårdslöst, eller till och med mycket vårdslöst. Även med förbjudna smällare som finns att köpa trots att de är förbjudna.

Händer och ansikten kommer att skadas. Människor, men även djur, blir vettskrämda. Undrar hur många kor och hästar som kommer att skena i panik när det börjar smälla. Som skadar sig så illa att de måste nödslaktas. Dessutom blir det väl som vanligt ett antal bränder orsakade av detta nyårsfirande.

I Eskilstuna-Kuriren finns ett reportage: “Här fyrverkerier att köpa till nyårsafton”. Jag tror tidningen i sin iver missat ordet “finns” i rubriken eftersom artikeln anger de butiker som säljer fyrverkerier i Eskilstuna.

En av dessa butiker är Överskottsbolaget (Ö&B). Där brukar jagköpa säckar med fågelfrö. Men nu kommer jag naturligtvis att bojkotta den affären i protest mot att de säljer dessa farliga och onödiga sprängämnen.

På några bilder ser man en glad försäljare som belåtet konstaterar att “allt är efterfrågat” i butiken som är full med kunder.

Gladast är nog de två bröderna på bild med famnen full med nyinköpt pyroteknik:

Det är onekligen skoj när det smäller och något som hör nyåret till”, säger den ene brodern.

Den andre fyller på med:

Det är grymt kul men sjukt dyrt.”.

Eller som när jag citerade 32-årige Jonas för två år sedan:

Jag gillar saker som smäller — Nått måste man ju göra när det är nyår”. (se lästips)

En fundering — är det huvudsakligen pojkar och yngre män som “tycker det är kul när det smäller”?

Man må tycka att det är “grymt kul och skoj” när det smäller. Men jag tillhör inte de människor som har den böjelsen. Därför frågar jag mig varför man inte kan avstå från detta “skojiga” smällandet av ren omtanke med människor och djur som uppenbarligen inte tycker det är “grymt kul”.

Till exempel hästarna Donna och Deena som fick nödslaktas efter att de vettskrämd skadade sig då de skenade. Eller de kor som fick nödslaktas av samma anledning. Eller den dräktiga ko som av skrämsel fick missfall. (se lästips).

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like