“Slutligt ställningstagande av breddat ägande av Eskilstuna Energi och Miljö AB”
Den här föga upphetsande rubriken handlar om att Eskilstuna kommun nu även formellt avbryter planerna att sälja ut och privatiserar 49 procent av kommunens energibolag.
Det var 14 december 2023 som en majoritet i kommunfullmäktige beslutade att tillsätta en utredning som skulle se över möjligheterna av ”Ett breddat ägande av Eskilstuna Energi och Miljö AB”. Bakom beslutet stod den styrande majoriteten, S + M, samt SD, KD och C.
V, MP och, något häpnadsväckande, även L röstade mot. Samtliga dessa tre partier lämnade in skriftliga reservationer där de motiverar varför de inte vill sälja ut. Vänsterpartiet lämnade även ett “Särskilt yttrande” där man skriver att frågan om utförsäljning är så stor och principiellt viktig att den måste avgöras i en lokal folkomröstning. (se lästips)
Därefter började en livlig debatt i lokala medier, Insändarsidan i Eskilstuna-Kuriren fylldes av röster som protesterade. eFOLKET hade ett stort antal artiklar om dessa privatiseringsplaner, varav några återfinns under “lästips”.
Vänsterpartiet drog igång en namninsamling med krav på folkomröstning. När man hade fått in drygt 5 000 namn av de cirka 9 000 som krävdes för att få till en folkomröstning, backade helt plötsligt majoriteten. Kan lägga till att kommunallagen kräver fysiska namnunderskrifter med namn, adress och personnummer.
Och bara folkbokförda med rösträtt i Eskilstuna får skriva på. Det räcker inte med namninsamling ”på nätet”. Så vänsterpartister var ute på gator och torg och samlade namn.
Mitt under denna process avblåser helt plötsligt majoriteten sina planer på en utförsäljning. Man kände naturligtvis ”vart vindarna blåste”. Men att rädslan för ett nesligt nederlag i en lokal folkomröstning skulle ha med saken att göra, förnekade man naturligtvis.
I sin motivering till att avblåsa utförsäljningsplanerna skriver kommunledningskontoret i sitt yttrande till kommunstyrelsen på knastertorr byråkrati- och kanslisvenska:
De mest väsentliga slutsatserna från den utförda konsekvensanalysen, och som ligger till grund för kommunledningskontorets bedömning av ett breddat ägande, är att en ny delägare kommer att vilja få sina pengar tillbaka, och därmed ställa högre krav på affärsmässighet och lönsamhet. Detta förväntas leda till högre taxor och avgifter för invånare och företag i jämförelse med om kommunen själv äger bolaget. Ett breddat ägande innebär vidare en minskad rådighet över viktig samhällsstruktur, vilket kan begränsa kommunens handlingsfrihet i kommunala beredskaps- och totalförsvarsfrågor samt kommunens förmåga att självständigt styra över stadens utveckling. Den minskade vinsten/utdelningen som en utförsäljning medför över tid kommer slutligen, med hög sannolikhet, att överstiga den minskade räntekostnaden från amorterade lån, även om det initialt uppstår en positiv engångseffekt motsvarande vinsten från försäljningen.
Sammantaget är det kommunledningskontorets bedömning att ett breddat ägande inte är att förespråka ur ett ekonomiskt, verksamhets- eller invånar- och företagsperspektiv” (se lästips).
Det kommunledningen förklarar på onödigt krångligt och knastertorrt språk, är samma sak som V, MP och L pekar på i sina reservationer.
När nu Kommunstyrelsen, och senare även Kommunfullmäktige (12 september) formellt avblåser planerna på en utförsäljning, kommer det naturligtvis att råda full enighet i sakfrågan – att inte sälja Energi & Miljö.
Däremot kommer det säkerligen att bli debatt. “Vad var det vi sa”, kommer V, MP och L att säga – med all rätt.
Majoriteten kommer inte att erkänna att hotet om ett nesligt nederlag i en folkomröstning spelade någon roll. Att de nu avblåser försäljningsplanerna beror enbart “på fakta och sakliga grunder”.
En slutsats man kan dra är att arbetet med namninsamling är ett bra exempel på hur ett parti, i det här fallet Vänsterpartiet, “i skarpa lägen” måste kombinera det parlamentariska arbetet med det utomparlamentariska. Man kan ”flytta berg” genom att mobilisera ett folkligt motstånd.
Rolf Waltersson
Lästips:
Slutligt ställningstagande om ett breddat ägande av Eskilstuna Energi & Miljö AB – Eskilstuna kommun. (längst ner i denna 46 sidor långa skrivelse hittar ni reservationerna från V, MP och L samt ”Särskilt yttrande” från V där man kräver folkomröstning.
Nu planerar S och M i Eskilstuna att sälja ut delar av det kommunala energibolaget – eFOLKET. 11 oktober 2023
Ingen utförsäljning av Eskilstuna Energi & Miljö – Planerna läggs ner – eFOLKET. 7 maj 2024
Eskilstuna: Vänsterpartiet om att EEM förblir helägt av kommunen – eFOLKET. 14 maj 2024
Du kan också lyssna på:
Eskilstuna: Namninsamling för att stoppa utförsäljningen av EEM