– Vi tror ofta att alla andra är bättre än oss, och att dåliga saker som sker här aldrig kan ske på andra platser. Kul då att andra orkar se på oss lite från utsidan och lyfta de faktorer som skapar framgång och som sticker ut, säger Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S)…

Eskilstuna – en av världens lyckligaste städer

Det brittiska forskningsinstitutet Institute for Quality of Life har listat världens 200 lyckligaste städer, och Eskilstuna hamnar på 15:e plats.

I forskningen tittar man på vilka förutsättningar som finns för ett bra utbildningssystem, social inkludering, ett transparent och inkluderande politiskt styre, goda pendlingsmöjligheter och lättillgängliga grönområden. Tre svenska städer kvalade in på topp 20-listan i år; Stockholm, Jönköping och Eskilstuna. Första platsen knep danska Århus.

”Vi är bra på att klä oss i säck och aska”

– Man får ta alla undersökningar med en nypa. Fats vi är rätt bra på att klä oss i säck och aska i vår kommun. Nästan lite av en tradition. Lite av vårt lynne. Några verkar ha tagit det som en livsuppgift. Men vi övar på att bli bättre. Att sträcka på oss. Räta på ryggen och fånga samt se de möjligheter som finns, säger Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson

– Vi tror ofta att alla andra är bättre än oss, och att dåliga saker som sker här aldrig kan ske på andra platser. Eller att bra saker andra möts av aldrig kan hända oss. Kul då att andra orkar se på oss lite från utsidan. Lyfta de faktorer som skapar framgång och som sticker ut. Som faktiskt är bättre än vad en del skulle önska och gör sken av, säger Jimmy Jansson.

Mäter inte individers lycka

Det brittiska institutet mäter inte individers lycka, utan förutsättningarna för att kunna leva ett lyckligt liv på en viss plats. Då räknas faktorer som möjlighet till utbildning, goda kommunikationer, tillgängliga grönområden och möjlighet att bli inkluderad i samhället.

Lista med de 23 lyckligaste städerna:

 1. Århus
 2. Zürich
 3. Vancouver
 4. New York
 5. Genève
 6. Montreal
 7. London
 8. Brisbane
 9. Amsterdam
 10. San Francisco
 11. Helsingfors
 12. Stockholm
 13. Bergen
 14. Sydney
 15. Eskilstuna
 16. Toronto
 17. Oslo
 18. Washington DC
 19. Canberra
 20. Jönköping
 21. Wellington
 22. Vaughan
 23. Los Angeles

Källa: Institute for Quality of Life.

Hela listan finns att se på Happy City Index.

You May Also Like