Rabab Anan talar på Fristadstorget om de exempllöst många journalister som dödats genom den israeliska krigsmaktens terroristiska krigföring. FOTO: Linnéa Lindbom.

Eskilstuna: De många mördade journalisterna i Gaza uppmärksammades vid gårdagens manifestation

Palestinakommittén Folke Bernadotte manifesterar varje vecka på Fristadstorget mot kolonialstaten Israels terrorbombningar, mördande och utsvältningspolitik.

Rabab Anan var en av talarna vid gårdagens manifestation mot Israels terrorkrig. eFOLKET publicerar här hennes tal.

*******

Kära vänner!

Det har gått mer än 100 dagar av mördandet, utsvältningen, massakrer och folkmord på det palestinska folket. Mer än 100 dagar sedan terrorstaten Israel har gått in i Gaza för att mörda dess folk, stjäla deras ägodelar, och utplåna hela familjer. Sedan mer än 100 dagar tvingas vi uppleva ett brutalt folkmord i modern tid och människorna kan inte somna av ljudet av fosforbomber. Terrorstaten Israels vedervärdiga invasion saknar motstycke och Palestina behöver all hjälp de kan få för att överleva denna brutalitet. Under dessa dagar har 120 palestinska journalister mördats.

Idag är vi samlade här för att visa vår solidaritet med de journalister som har mördats, skadats eller fängslats i det pågående folkmordet i Palestina. Vi har också samlats för att kräva att Israel släpper in journalister i Gaza, så att de kan rapportera om krigsbrott och om den humanitära krisen som drabbar miljontals människor.

Journalister är inte fiender, de är vittnen. De riskerar sina liv för att berätta sanningen om vad som händer i världens konflikthärdar. De försvarar vår rätt att veta, vår rätt att bilda oss en egen uppfattning, vår rätt att protestera mot orättvisor och övergrepp.

Men journalister är också människor, med familjer, vänner och drömmar. De är inte bara siffror i statistik, de är individer med namn och ansikten. De förtjänar vår respekt, vår beundran och vår tacksamhet.

Därför hedrar vi idag de journalister som har fallit offer för folkmordet i Gaza. Vi minns dem med stolthet och sorg. Vi uttrycker vårt djupaste deltagande till deras anhöriga och kollegor. Vi uppmanar det internationella samfundet att göra allt för att skydda journalister i konflikter och i krig, och att ställa de ansvariga för brott mot journalister till svars.

Vi säger också till de palestinska modiga journalisterna som fortfarande arbetar i Gaza: Ni är inte ensamma, ni har vårt stöd, ni har vår beundran. Ni gör ett viktigt och nödvändigt arbete. Ni är rösten för de röstlösa, ni är ljuset i mörkret, ni är hoppet för framtiden.

Tack för er uppmärksamhet.

Rabab Anan

You May Also Like