Foto Tommy Andersson

Earth Hour 2019 – Världens största miljömanifestation

 

Lördagen den 30 mars var det åter igen dags att släcka ner våra belysningar mellan klockan 20.30-21.30. Förra året deltog 188 länder i denna kampanj. För Eskilstunas del var det tionde gången vi deltog.

I år öppnade Stadshuset sina portar klockan 20.00 för samling i Fullmäktigesalen. Angelina Pavanelli inledde med sång och musik innan vi fick ta del av olika anföranden. Först ut var kommunalrådet Arne Jonsson, Centerpartiet, som berättade om allt positivt som hänt och händer i Eskilstuna. Retuna, optisk sophantering, utbildning Eco Friends i skolor, OLC (Omlastningscentral) för närodlat och där även möbler tas om hand för att i förbättrat skick återanvändas m.m.

Nicklas Persson tog vid och presenterade Deedster, en app, som gör det både enkelt och roligt att vara klimatsmart.

Sedan var det dags för Pella Thiel, ekolog, en flitigt anlitad föredragshållare som skriver, pratar och utbildar i frågor som rör omställning i klimatfrågor. Hon betonade vikten av att leva i samklang med naturen. Att se på naturen med tacksamhet precis som urfolken gör. Vi behöver transformera från en kultur som ger död till en kultur som bevarar liv. Vi kan börja om. En stor inspirationskälla är Donelle Meadows bok “The Limits to Growth”.

Pella menar att jorden befinner sig i sin allvarligaste kris på 65 miljoner år. Då liksom nu pågår en utrotning av arter. Vi tillåter förgiftning av vår natur och kallar det för tillväxt. Vi förvandlar levande landskap till pengar.

Kvällen avslutades med prisutdelning i miljötävlingen ”Connect to Earth”. Fem klasser blev vinnare till 1000 kronor var till klasskassan.

Årets miljöpris kommer att delas ut. Fram till den 19 maj kan nominering, med förslag och motivering, lämnas via e-post till anna.holmqvist@eskilstuna.se.

Kristina Larson

You May Also Like