Samtliga foton av: Rolf Waltersson.

“Drömmar” – Konstutställning av Rosanna Larsson Dimitrio

I lördags 4 mars var det vernissage i lokalen Flygarn, Langsgatan 6 i Eskilstuna. Det är Rosanna Larsson Dimitrio som visar ett stort antal bilden som hon skapat under ett antal år:

Några av bilderna har jag visat på utställningar tidigare. Men för att rensa ur i det gamla och infria det nya, så blev det en utställning för att stänga det tidigare kapitlet”, säger Rosanna när hon förklarar bildurvalet den här gången.

DRÖMMAR.

Samtliga bilder är porträtt av färgstarka kvinnor som ofta ser drömmande och gåtfulla ut. Några har, enligt mina ögon, ett “orientaliskt” utseende. Andra för tankarna, i alla fall mina tankar, till nån slags utomjordingar.

Rosanna målar sina tavlor med olika tekniker, bland annat akvarell, akryl och tusch.

Att bilderna är färgstarka kan ju tolkas på olika sätt. En av de färgstarka bilderna på utställningen sticker ut lite extra därför att den saknar färg. Den är en svartvit bild, en tuschmålning.

En tuschteckning.

Den dubbla symboliken i konstverket Drömmar?

En annan tavla jag fastnade för är målad på duk. Över duken finns en reva som är nödtorftigt hoplappad med tråd. Eftersom tavlan har titeln drömmar tolkade jag detta som drömmar som gått i krasch, som spruckna förhoppningar.

Rosanna berättar att tavlan fått en skada genom en olyckshändelse. Men i stället för att kasta den blev den hopsydd med tråd. Därmed får bilden en dubbel symbolik.

Hoppsydda Drömmar.

På en tavla ser man en kvinna med cigarett i mungipan. Hon halvblundar, ser lite nonchalant och uttråkad ut. Man får lite känsla av Andy Warhols berömda bildserie av Marilyn Monroe.

Frågor till Rosanna

När jag frågar Rosanna varför det bara är bilder på kvinnor, svarar hon att det bara har blivit så:
De kommer till mig. Jag vet inte riktigt varför”.

Rosanna berättar att hon alltid har ritat och tecknat. Som liten blev det ofta lucior hon ritade så fort hon fick tag i penna och papper.

Hon berättar att hon är självlärd när det gäller att skapa bilder. Det här är inte Rosannas första utställning. Tidigare har hon gjort en muralmålning i Torshälla som ett samarbete med kommunen.

Hösten förra året fick hon även i uppdrag av det kommunala fastighetsbolaget K-fast att göra en stor väggmålning i stadsdelen Nyfors här i Eskilstuna. Det blev en graffitimålning på ett tema där “drömmar” också återkommer. (se lästips).

Nu har Rosanna fått ett nytt uppdrag av K-fast. Hon ska måla ett antal bilder i stadsdelen Skogsängen. Det är en lekpark, om jag fattade rätt, som ska få bildmotiv på temat “lek”. Det projektet tar fart så snart vädret tillåter.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like