Donald Trump kommer inte att få tala i det brittiska parlamentet.

Den brittiska premiärministern Theresa May har ju inbjudit Donald Trump till statsbesök i Storbritannien.

I dagordningen vid sådan statsbesök ingår ofta att den gästande statschefen ges tillfälle att tala till de brittiska parlamentarikerna . Nu lär det inte bli så. Parlamentets talman John Bercow tog oväntat på måndagen ordet och i sin plädering förklarade han inför parlamentets underhus att han inte ville delta i en inbjudan till president Trump att tala inför parlamentet. Bercow poängterade att det låg utanför hans område att ifrågasätta själva statsbesöket. Men när det gäller just inbjudan att tala i parlamentet är det det just han som underhusets talman och två andra funktionärer (en av dem är överhusets talman) som har ”nycklarna” i sina händer. Bercow förklarade att parlamentets syn på rasism, sexism, likhet inför lagen och domstolarnas oberoende gjorde det omöjligt att välkomna Trump.

Oerhört hårda och kontroversiella ord från talmannen som egentligen fungerar som en fördelare av ordet och som ordningsman i det ibland stökiga parlamentet.

Hans inlägg möttes av applåder från Labourmedlemmar och medlemmar av Skotska Nationalistpartiet. Från Bercows egna partikamrater i det Konservativa Partiet (liksom från det nationalistiska UKIP) var kritiken hård.

Överhusets (House of Lords) talman Lord Fowler har inte deklarerat någon ståndpunkt men det är inte troligt att Trump kommer att tala inför den historiska relikten House of Lords när han inte är välkommen i det verkliga parlamentet House of Commons (underhuset).

You May Also Like