Fotot taget i samband med en tidigare israelisk terrorattack. Foto: Hosny Salah / Pixabay

Den israeliska terrorn mot Gaza fortsätter i oförminskad skala – protesterna i omvärlden växer

Antalet dödade på grund av Israels terrorkrigföring mot den palestinska befolkningen är nu enligt den senaste rapporten (26 december) 20 915. Antalet skadade rapporteras vara 55 918.

På grund av USA:s följsamhet gentemot Israels regering blev det ingen uppmaning till vapenvila när FN:s säkerhetsråd antog en resolution i lördags. Resolutionen togs efter det att USA bromsat under förhandlingarna, som pågick under fem dagar. Om resolutionstexten skulle ha innehållit en uppmaning till vapenvila hade USA stjälpt den med hjälp av sin vetorätt i säkerhetsrådet.

De israeliska terrorattackerna har de senaste dygnen orsakat död och förödelse. Bland annat har palestinska Röda Halvmånens högkvarter i Khan Younis attackerats med artillerield. Röda Halvmånen är en motsvarighet till Röda korset. 70 människor dödades då bostäder i flyktinglägret Maghazi nära Deir al-Balah bombades. Också flyktinglägren Nuseirat och Bureij har drabbats av flygattackerna.

På Västbanken har Israels armé genomfört razzior mot den palestinska sekulära marxistiska organisationen PFLP, och bland andra greps den 60-åriga ledande representanten Khalida Jarrar. Hon valdes 2006 som ledamot i den palestinska folkförsamlingen, och är en känd människorättsaktivist. Hon har genom åren arbetat intensivt för frisläppande av palestinska fångar i de israeliska fängelserna, och har själv varit fängslad (2019-2021).

I måndags genomförde Israel på nytt ett flyganfall mot Syrien, och dödade utanför Damaskus den iranske generalen Sayyed Razi Mousavi. Irans president Ebrahim Raisi har utlovat någon form av svar från Irans sida på det israeliska dådet.

USA har genomfört flyganfall mot mål i Irak. Mot detta har Iraks regering protesterat. Målen för anfallen skall ha varit Iran-stödda grupper.

Protesterna mot Israels terroristisk krigföring växer i omvärlden. I Eskilstuna anordnade i lördags Palestinakommittén Folke Bernadotte en manifestation. Flera talare underströk att ett omedelbart eldupphör måste komma till stånd, liksom att en lösning på konflikten endast kan komma till stånd genom skapandet av en statsbildning utan diskriminering, förtryck och apartheid – ett fritt och demokratiskt Palestina.

Nu på lördag blir det en ny manifestation. Även denna gång på Fristadstorget, klocka 14.30.