Dagens Nyheter har besökt Revolutionär Pride, som genomförs i kulturhuset Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm, och intervjuat några av personerna bakom arrangemanget.
För andra året i rad anordnas Revolutionär Pride som ett alternativ till Pridefestivalen. Arrangörerna menar att Stockholm Pride har tagits över av opportunistiska företag.
– Det är väldigt lätt att sätta ett hjärta och en prideflagga vid sin logga utan att egentligen bry sig om hbtq-frågor, säger Ana Reka.
– Det är inte så att allt med Pride är dåligt, men det missar de hbtq-personer som är mest utsatta, till exempel de som inte har råd eller asylsökande som inte har id-handlingar. Att de som behöver Pride mest blir utestängda är ett superstort problem.
För en vuxen person kostar en biljett till Pridefestivalen 800 kronor. Det är inte ett rimligt pris, enligt Linnea Bergmark.
– Vi vet att det kostar att arrangera stora evenemang men priserna är för höga. De flesta Pridefestivaler i Sverige har gratis inträde, att ha dyra biljettpriser är ganska unikt för Stockholm Pride.
Arrangörerna bakom Revolutionär Pride beskriver sig som socialister och tycker att Stockholm Pride har tappat sitt politiska budskap.
– Från början var Pride en reaktion på polistrakasserier mot hbtq-personer. Därför känns det väldigt konstigt när polisen bjuds in till festivalen. Det urvattnar vad Pride handlar om, säger Linnea Bergmark.
– Och att migrationsverket är här trots att de utvisar hbtq-flyktingar, samt politiska partier som inte lyfter ett finger för hbtq-rättigheter förutom nu på Pride, säger Ana Reka.
Länk till DN-artikeln: ”De som behöver Pride allra mest blir utestängda”
Tommy Jansson