Vallby skola. Foto: Rolf Waltersson.

Dålig respekt för fartgränserna vid skolor och förskolor

För några dagar sedan åkte jag landsvägen mellan Ramshammarkorset – Torshälla, som är en 70-väg. Framför mig har jag en mindre buss skyltad med “Skolskjuts”.

När vi kommer fram till Vallby skola är hastigheten sänkt till 30 km/tim förbi skolan. Jag saktar ner till 30, men den framförvarande skolskjutsen blåser på utan att sakta ner det minsta.

Jag blir smått förskräckt. Tar inte ens skolskjutsfordon hänsyn till gällande fartgränser vid skolor!

När jag läser på om detta “fenomen” med fortkörning vid skolor, får jag bekräftat vad jag anade sedan tidigare. Uppgifterna är förfärande:

Ofta är det föräldrar som kör för fort när de ska lämna och hämta sina ungar.

Vid en skola i Vaggeryd där skyltad hastighet är 30 km/tim, var genomsnittshastigheten 39 km/tim. Högsta uppmätta hastigheten var 115 km/tim.

Bråttom har också yrkesförare. Så här skriver Vi Bilägare:

“46 procent kör för fort i skolområden. De värsta syndarna är män som står för två tredjedelar av överträdelserna. Även yrkeschaufförer har svårt att köra lagligt. 62 procent av taxi- och lastbilschaufförerna kör för fort, medan 44 procent av busschaufförerna kör för fort. Totalt bryter 55 procent av yrkeschaufförerna mot hastighetsgränsen”. Vi Bilägare.

Även Expressen har ungefär samma statistik:

“När hastigheten utanför 32 skolor i 20 kommuner kontrollerades av M Sverige, (Riksförbundet M Sverige, som tidigare hette Motormännens Riksförbund. Min anmärkning) visade det sig att 53 procent av alla förare kör över hastighetsgränsen. I Östergötland ligger siffran på 91,9 procent….

En obehaglig detalj är fortkörningssiffran för lastbilar. 100 procent i Östergötland. Inte en enda av de 27 tunga fordon som passerade skolorna körde inom rätt hastighet”, skriver Expressen 15 augusti 2019.

Nu är det så att många av fortkörarna kör marginellt över gällande fartgräns. Men varje kilometer man kör för fort förlänger reaktions- och bromssträckan om ett barn springer ut på vägen.

Vid Vallby skola som jag nämner inledningsvis, har det tidigare varit 50 km/tim som högsta tillåtna hastighet.

Men eftersom många kör för fort har man nu satt ner farten till max 30 km/tim, för att på så sätt kanske få ner farten till åtminstone 50 km/tim.

När jag igår åkte samma väg i 70 km/tim blir jag omkörd av två personbilar strax före 30-begränsningen. De kör om trots att det är heldragen mittlinje som betyder omkörningsförbud. Jag saktar ner till 30. De två som körde om blåser på i full fart utan respekt för 30-skyltningen.

Jag vet att jag låter som Ove i filmen “En man som heter Ove”. Men ibland har man anledning att vara en gnällig gubbe som klagar.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like