Coronaviruset slår hårt. Nu går pengarna “upp i rök”.

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta åt eländet. Nu är det panik på fondbörserna som en följd av Coronaviruset.

Börskurserna rasar runtom i världen. Så även Stockholmsbörsen som backade 5,6 procent igår, 9 mars. Totalt har Stockholmsbörsen tappat 16 procent på kort tid.

Aftonbladet har idag, 10 mars, en förstasida och en stort uppslagen artikel om “Raset” och “Coronakraschen”, som slår hårt mot våra pensioner:

“De senaste veckorna har enorma belopp GÅTT UPP I RÖK (min kursivering) på börsen. Det här kommer tyvärr att kännas för många över 60 år”, säger privatekonomen Arturo Arques på Swedbank till Aftonbladet. Och han jämför det som nu händer med “den svarta måndagen” 1987 och den stora finanskrisen 2008.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ger rådet att man ska “dra nytta av börsfallet”. Om man köper nu så kan man tjäna mycket när börserna stiger igen. Men hon ger en varning:

Sover du dåligt på natten är det ett tecken på att du har för stor andel aktier i fel fonder.

Som vanligt finns det inte en enda “expert” som ens kan tänka tanken att det är systemet det är fel på. Att det är helt orimligt att pensionsspararna ska kastas till vargarna och sedan själva rädda skinnet genom att hitta de “smartaste” placeringarna. Eller “sitta still i båten”, som också är ett återkommande råd.

Måste vi över huvud taget ha ett pensionssystem som är konstruerat så att det är upp-och-ner-gångar på börsen som styr hur våra pensioner kommer att bli?

Dessutom ett system där våra pensionspengar snurrar runt i en strid ström där allsköns finanshajar jagar i grumliga vatten.

Ett system där våra pensionspengar dessutom dras in i “oetiska” affärer med vapentillverkning, vapenhandel och annan destruktiv verksamhet.

Och jag säger det jag sagt flera gånger tidigare – varför ska Aftonbladet, som kallar sig “oberoende Socialdemokratisk” helt okritisk öppna sina spalter till så kallade “experter” som bara förespråkar en fortsättning av den nyliberala marknadsgeggamojan. Aftonbladet, med sin partibeteckning, borde stå på det arbetande folkets sida – inte på de parasitära spekulanternas sida.

Ett gott råd! Ta ett snack med Tantpatrullen och låt dem tala om hur de ser på pensionssystemet. Krutgummor i Tantpatrullen har mycket viktigare och klokare råd och synpunkter än dessa ekonomiska “experter” och “rådgivare” som nu får sprida sin nylibera smörja oemotsagda.

Aftonbladet hade ju en stort uppslagen artikel om Tantpatrullen 8 mars 2019 som var skriven av Åsa Linderborg med rubriken:

Här är tanterna som ser rött. Åsa Linderborg om arga patrullen som slåss för fattiga pensionärer. En kvinnofråga på liv och död.

Tantpatrullen har även gett ut en bok där de skissar på ett alternativt pensionssystem. En bok jag ännu inte har fått tag på.

Låt inte detta bli en engångsföreteelse i Sveriges största dagstidning! Ge röst åt de som känner systemet in på bara skinnet! Tänk att ha en dagsupplaga på över 500 000 tidningar som når över en miljon läsare. Och så sumpar man den chansen.

De välavlönade “rådgivare” och “experter” som nu får bre ut sig i Aftonbladet kommer aldrig själva att bli några fattigpensionärer. Det vet förmodligen inte ett smack om vad det egentligen handlar om. De är så fixerade av “dansen runt guldkalven”.

När de till och med påstår att pengarna “går upp i rök” försöker de slå i oss “blå dunster”. Menar det att pengarna “gått upp i rök” på riktigt? Puff – som en blå rök stiger pengarna mot himlen och försvinner ut i den eviga rymden.

Pengarna som “går upp i rök” finns inte på riktigt. Det är uppblåsta kursvärden som “går upp i rök”

Eller som Refaat El-Sayed sa för ett antal år sedan:

Börskurserna är ett huvudsakligen ett resultat av människors förväntningar och girighet.

Låt inte girigheten bestämma våra pensioner!

Rolf Waltersson

You May Also Like