Att Tesla har “lika eller bättre avtal” är inget annat än en lögn

I snart fem månader har IF Metalls medlemmar strejkat på Teslas verkstäder. Mer än hälften av LO-förbunden har gått ut i sympatiåtgärder och strejken har fått fackförbund i flera andra länder att både visa sitt stöd, och gått med på internationella åtgärder för att ytterligare sätta press på företaget.

Glöm avtalsrörelser som i det närmaste går in i varandra, glöm halvdana strejkvarsel – det här är på riktigt.

Sedan dag ett har det rapporterats om misstankar att svartfötter, eller strejkbrytare, tagits in av Tesla för att täcka upp för de som strejkar. Bara häromveckan kunde Folkbladet visa hur Teslas verkstad i Umeå verkligen gör det, tar in utländska tekniker och bilmekaniker och har gjort det på regelbunden basis under en längre tid.

Men “kreativiteten” från Teslas håll för att runda de svenska stridsåtgärderna tar inte slut där. Sympatistrejkerna som bland annat lyckats stoppa utdelningen av nummerplåtar, rundar nu Tesla genom att beställa ersättningsskyltar som går direkt till bilägaren, och det senaste är att nummerskyltar beställs till ett annat organisationsnummer än Teslas ordinarie, till ett litet företag på en adress i Stockholm…

Teslastrejken har under hösten och vintern varit en strålande exempel på hur den svenska modellen fungerar i praktiken, och aldrig har nog kollektivavtalet tillåtits hamna i rampljuset på det här sättet

Nio av tio anställda svenskar omfattas av kollektivavtal. Det handlar om att vara försäkrad på jobbet, ha rätt till tjänstepension och få föräldralön som ett tillägg till föräldraförsäkringen när man fått barn.

Bland annat. För att inte nämna rätten till årliga lönerevisioner och övertidsersättning, som för en Teslaanställd utan kollektivavtal handlar om över 20 000 kronor om året i uteblivna eller för låga ersättningar.

Att Tesla har “lika eller bättre avtal” än kollektivavtalet de vägrar skriva under är inget annat än en lögn.

Det må säljas tusentals bilar, trots strejken. Sedan årsskiftet, alltså mitt under brinnande strejk, har 2 800 fler Teslabilar registrerats hos Trafikverket.

Men ju krångligare logistiken blir, tack vare alla inblandade fackförbund som tillsammans kämpar för mekanikernas kollektivavtal, desto större chans är det att någon till slut känner att det enklaste möjliga faktiskt är att bara skriva under det där förbaskade avtalet.

Vilket alla vinner på, i det långa loppet.

-Linda Westerlind, ledare i Västerbottens Folkblad

Läs mer https://www.folkbladet.nu/2024-03-15/steppa-upp-stridsatgarderna-i-kampen-om-kollektivavtalet-6d985