Bildmontage av CUF-Storstockholm. Den brinnande LO-borgen i bakgrunden. På de gula plakaten Gadsden-flaggan som historiskt symboliserar försvar av slaveriet i USA.

Centerpartister är eld och lågor – Nu vill man se LO-borgen brinna ner

Det mittenextremistiska centerpartiet blir allt osmakligare i sin hatkampanj mot LO och fackföreningsrörelsen.

I januariavtalet fick man tillsammans med liberalerna igenom att LAS och anställningstryggheten ska försämras. Men man lindar in sin politik i ett luddigt språkbruk genom att kalla försämringarna för “modernisering” av arbetsrätten.

Varför just centerpartiet hyser sådant agg mot arbetarrörelsen är svårt att förstå för det finns ju historiska anor av samarbete mellan Centerpartiet (Bondeförbundet) och Socialdemokraterna. En slags samsyn mellan arbetarrörelsen och bonderörelsen på Erlanders och Hedlunds tid.

Men det är nya tider nu med en marknadsliberalism som blir allt vulgärare, och där både C och L ofta går hårdare fram i sin iver att krossa arbetarrörelsen än övriga borgerliga partier.

Jag vet inte om det tog fart när Annie Lööf blev partiledare. Hon har ju Margret Thatcher som politisk förebild. Thatcher hade som sin mission att “krossa facket” i England.

Jag har skrivit om det tidigare här i eFOLKET, 17 november 2020 under rubriken: “FUCK FACKEN – Unga centerpartister lanserar antifacklig kampanj”.

Nu har det här antifackliga hatet nått en högre (?) nivå i och med att Centerns studentförbund utsett Martin Ådahl till “Årets centerparlamentariker 2020”.

Priset får Martin Ådahl för sin kamp att krossa arbetarrörelsen. Men även Arbetsförmedlingen finns med på listan på sånt denne centerideolog vill slå sönder och privatisera. Priset är en tavla. En tavla där han poserar framför LO-borgen – en LO-borg som står i lågor.

Martin Ådahl twittrar och tackar för utmärkelsen:

“Mycket stolt mottagare av Sveriges finaste politiska pris”.

En del kanske tycker att det bara är ett smaklöst skämt att symboliskt (?) tända eld på LO-borgen. Men för alla som kan sin historia med skotten i Ådalen, de svenska “interneringslägren” under andra världskriget, mordbranden mot Norrskensflamman då fem människor mördades, och andra angrepp mot arbetarrörelsen, är detta långt ifrån något skämt.

En annan som tycker att den här tavlan bara är “på skoj” är Amandah Andersson som skriver på twitter:

“Kan tycka att den verkliga satiren är att folk genuint tycker att svensk arbetarklass symboliseras av EN JÄVLA BORG i Stockholms innerstad, men men. Glad Helg”.

Amandah Andersson är centerpartist och jämställdhetspolitiskt sakkunnig hos Centerkvinnorna.

CUF-Storstockholm drar det hela ännu ett steg när man i ett twitterinlägg visar en bild på en flock centerungdomar framför den brinnande LO-borgen (samma bild som på priset till Martin Ådahl) och texten: “Storming the LO-borgen”. Tydligen är CUF-arna “inspirerade” av den beväpnade Trumpmobben som bröt sig genom polisavspärrningarna och stormade Capitolium i Washington.

Lägg märke till de gula plakaten på skyltarna föreställande en skallerorm och texten “Don’t tread on me” (Trampa inte på mig).

Ursprunget till plakatet är en ikonisk revolutionsflagga från amerikanska inbördeskriget, den så kallade “Gadsden-flaggan” efter Christopher Gadsden som var slavhandlare och slavägare. Den är en historisk symbol för amerikansk patriotism.

Under början av 2000-talet började flaggan användas igen bland konservativa och libertarianska kretsar, bland annat den ärkekonservativa “Tea Party-rörelsen”.

Användningen av Gadsden-flaggan idag är starkt förknippad med nazismen, rasismen och vapenlobbyn i USA.

Här i Sverige dök Gadsden-flaggan även upp i Moderaternas avdelning vid Pride-paraden i Stockholm 2019. (se bifogad bild)

Och nu är det de unga centerpartisterna som tycker det är lämpligt att använda samma symbol som har sitt ursprung från en slavägare och slavhandlare i USA.

Samma flagga som också dök upp vid stormningen av Capitolium.

Är det Stureplanscentern som tagit en överdos nyliberalism och “goes bananas”?

Rolf Waltersson

You May Also Like