“FUCK FACKEN” – Unga centerpartister lanserar antifacklig kampanj

Det är ingen nyhet att just Centerpartiet är det borgerliga parti som hårdast driver kravet att LAS och anställningstryggheten ska “moderniseras” – det vill säga försämras.

Pådrivare av denna antifackliga linje är ungdomsförbundet CUF som nu dragit igång en kampanj med anledning av att Handelsanställda samt Hotell- och restaurangarbetarna varslat om strejk för att få igenom låglönesatsningar.

På sin Facebooksida skriver CUF:

Upp till kamp för en friare arbetsmarknad! CUF har i många år drivit frågan om en friare och mer flexibel arbetsmarknad, vilket är viktigare än på länge att stå upp för.

Friare och flexiblare arbetsmarknad” är inget annat än en förskönande omskrivning av otrygga anställningar och mera av godtyckliga avskedanden, och att facket inte ska lägga sig i.

Fuck Facket” – kan det sägas tydligare?

Nu svarar Centerns ungdomsförbund på de rättmätlga fackliga kraven på låglönesatsningar med kampanjen “Fuck Facken”. En kampanj som har likheter med den antifackliga kampanj CUF drev 2010 som hade rubriken “Fuck facken 4-ever”.

Bland kommentarerna på den nya CUF-kampanjen kan man läsa:

Kamrater, flera fackförbund vill hindra tusentals arbetare från att göra rätt för sig.

Det låter som ett eko från arbetsgivarsidan förr i tiden då strejkbrytare kallades för “arbetsvilliga”.

Ett annat inlägg från en CUF-are:

SSU som är Socialdemokraternas och LO Sveriges ungdomsförbund har givetvis redan försvarat strejkerna trots kaoset som kommer skapas. Skulle du i stället hålla med om att det faktiskt är DU som bestämmer om du ska gå till jobbet eller inte.

SSU är LO:s ungdomsförbund. Se där, nu fick jag lära mig något nytt.

I ett annat inlägg liknas facket vid “en blöt filt över samhället vi solidariskt byggt upp”.

Jag har ännu inte sett någon kommentar från centerpartiet eller Annie Lööf om hur de ser på ungtupparna i CUF och deras kampanj.

Men Annie Lööf var ju själv som CUF-are 2006 med om att ta fram ett politiskt program där “avskaffa lagen om anställningstrygghet” stod högst på önskelistan.

Annie Lööf som har Margaret Thatcher som politisk förebild. Samme Thatcher som hade som mål att krossa facket.

CUF har naturligtvis all rätt att driva sin antifackliga linje “Fuck Facken” där de klart och tydligt visar att de ogillar fackföreningar, framför allt de fack som är anslutna till det “socialdemokratiska” LO.

Jag undrar om CUF i konsekvensens namn tycker att även Svenskt Näringsliv, tidigare Arbetsgivareföreningenm också är “onödigt”? För varför är det illa om de anställda organiserar sig, om det inte är illa att arbetsgivarna organiserar sig?

Kanske nästa CUF-kampanj blir:

“Fuck Svenskt Näringsliv 4-ever”

Rolf Waltersson

PS. Det är svårt att läsa den suddiga texten till CUF-kampanjen 2010 “Fuck facker 4-ever”. Texten lyder:

Idag bestämmer facket och arbetsgivarna genom kollektivavtal hur du ska jobba, vad du ska tjäna och hur mycket semester du får ta ut. Avtal som bestäms av några få, men som gäller alla. Är du som alla andra?

Facket ska inte bestämma över dig. Stora och klumpiga organisationer vet inte bättre, vi tror inte att one size fits all. Din framtid måste finnas i en storlek som passar just dig.

CUF tror att du vet hur mycket du vill jobba, vilken lön du bör ha och hur mycket semester du vill ta ut. Det är bara du, tillsammans med din arbetsgivare, som ska bestämma över din anställning. Fuck facket. Du vet bäst. Det vet vi.

You May Also Like