Jag lyssnade till programmet Plånboken 27 juli. Ett av inslagen i programmet handlade om pensioner och att: “300 000 svenska pensionärer har pension på under 13 100 kronor i månaden efter skatt”.
För att råda bot på detta med fattigpensionärer hade Plånboken bjudit in en “pensionsexpert” som skulle ge goda råd hur man undviker att som pensionär hamna i denna fattigfälla.
Denna “pensionsexpert” heter Ola Lauritzson och har skrivit flera böcker i ämnet. Bland annat en bok som med titeln “Bli miljonär som pensionär”, med undertitel, “Med 10 steg som maxar din pension”.
Av en ren tillfällighet (?) var hans första råd att man ska köpa hans bok.
Därefter handlade det om det vi hört till leda om hur många gånger som helst – Det handlar om att börja se om sitt (pensions)hus i god tid. Redan vid 20- 30-årsåldern, och senast vid 40 år fyllda, ska man börja spara.
Man kan börja lite försiktigt med att satsa 1 000 kronor i månaden i aktier, till exempel en indexfond.
Jag vet inte riktigt skillnaden mellan indexfond och aktiefond. Jag läser:
Både avgifter och risknivåer ligger i regel på en nivå som är högre än för en bred aktiefond. En indexfond, som vanligtvis är en typ av aktiefond, är en fond som följer ett visst index i sina placeringar. Fondens avkastningar kan spegla exempelvis OMXS30-index på Stockholmsbörsen”.
Jag måste erkänna att jag inte blev mycket klokare. Men vad jag förstår innebär indexfond både högre avgift och större risk, så man kan undra varför denna “pensionsexpert” rekommenderar just en sådan fond.
“Friskt vågat – hälften vunnet”
Inslaget handlade således inte om vårat pensionssystem som är så uselt att vi har 300 000 fattigpensionärer. Men även många pensionärer som som med nöd och näppe ligger lite över gränsen för fattigpension.
Jag frågar mig varför Public service, i det här fallet Sveriges Radio, låter såna här “falska profeter” predika om profiter samtidigt som han också får göra reklam för sin egen bok.
Om denna “pensionsexpert” Ola Lauritzon kan man läsa att han är civilekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm.
“Han började sin bana som entreprenör 1992 då han på gymnasiet drev företaget Konglo UF (från Konglomerat) som erbjöd profilerade reklamprodukter med reklamförsedda linjaler som storsäljare.”
Efter examen på Handelshögskolan grundade Ola Lauritzson den internetbaserade finansportalen EPO.com vars affärsidé var att göra börsintroduktioner tillgängliga via (internet…).
Ola Lauritzson har även varit tillförordnad VD för finansmannen Anders Walls investmentbolag “G&L Beijer Import och Export”. Källa Wikipedia.
I SvD Näringsliv 2019-04-11 kan man läsa under rubriken: “Han blev miljonär mot sin vilja”:
Som 26-åring blev han hyllad och förmögen finansentreprenör, men allt gick om intet i IT-kraschen. Då gjorde Ola Llautitzson ett osannolikt karriärbyte och blev författare och välkänd hälsoguru med sin GI-diet. Idag har han 20 böcker bakom sig och siktar mot nya mål”.
Ola Lauritzson har även deltagit i “Den hemliga miljonären” i kanal 5. En ”dokumentärserie” där kända miljonärer under en vecka ska leva förklädda bland fattiga människor för att “prova på” hur det är att vara fattig.
Jag kanske är sjukligt misstänksam när jag påstår att jag får “dåliga vibbar” när jag läser om och hör denna penningstinna “pensionsexpert”, som nu även anlitas av Sveriges radio som pensionsrådgivare, förmodligen mot en “skälig” ersättning.
Lästips:
- Ola Lauritzson – Wikipedia.
- Han blev miljonär mot sin vilja – SvD Näringsliv, 11 mars 2019.
- Ge pengarna en chans att växa över tid – eFOLKET, 26 februari 2020.
- När man är en glad fattigpensionär är det fel på systemet – eFOLKET, 22 september 2020.
Rolf Waltersson