Eskilstuna Teater (Foto: Eskilstuna Kommun)

Scenknuten och dess historia i Eskilstuna

Tidningen eFOLKET kunde i helgen rapportera om Scenknutens lyckade allsångskväll vid Rademachersmedjorna. Ett evenemang som gick av stapeln lördagen den 6 augusti.

Scenknutens tidigare ordförande Hans Rosengren presenterade från scenen en kort historik över föreningen. eFOLKET fick en pratstund med Hans som landade i att han lovade förse eFOLKET:s läsare med en skriftlig genomgång. Och Hans Rosengren är ju ingen som vilar på lagrarna, så nästa dag damp hans text ner i vår box. Så håll till godo kära läsare med denna glimt av folklig historia från vår stad.

Scenknutshistorik

Scenknuten har egentligen sina rötter bland folkparksartister. Det var ju så att Eskilstuna Folkets Park startades den 3 juli 1898, och tredjedag jul 1905 bildades Folkparkernas Centralorganisation i Eskilstuna. FCO var en sammanslutning av alla folkparker i hela Sverige, och Centralorganisationen startade en egen Artistförmedling, där redan etablerade artister kunde anmäla sig och sina program, som sedan sammanställdes i en katalog. Denna katalog distribuerades till alla Folkparksstyrelser som sedan kunde beställa de artister de ville engagera. Redan 1906 hade centralstyrelsen förmedlat artister till 19 Folkparker i Sverige. Centralorganisationen låg kvar i Eskilstuna, och hade sitt säte där, på Eskilsgatan, till in på 1960-talet då man flyttade huvudkontoret till Stockholm.

I Eskilstuna, vid tiden runt 1915, fanns ett antal artister som varit ute och rest i Parkerna, och naturligtvis anmälde de sig till Artistförmedlingen. Det var artister som Folke Andersson, Erik P:son Friberg, Thor Florentin, Georg Malmström, Elis Engström, m.fl.

Många av dessa artister jobbade i Eskilstunas fabriker under höst och vinterhalvåret, för att sedan presentera sina program för artistförmedlingen, och sedan åka ut på turné under sommaren.

I början av 1940-talet födde Manne Larsson, ledare för gruppen Tre Larsson, idén att bilda en kamratklubb för artister som rest i Parkerna. Man skulle samlas under vintertid, och berätta om sommarens aktiviteter. Eller som Manne sa: “Lite inbördes beundran”. Det nappade Thor Florentin och Erik P:son Friberg på, så dom kallade 10 andra artister till ett sammanträde för att bilda en Artistklubb.

Till den 13 mars 1945 kallades Erik P:son Friberg, Thor Florentin, Manne Larsson, Tage Andersson, Tage Johansson, Allan Nyberg, Karl-Otto Andersson, Sven Möller (Sid Miller), Sven “Sassa” Andersson, Bernardh Isaksson, Georg Svahn och John Blomkvist, till ett möte på Frimurarhotellet i Eskilstuna. John Blomkvist hade anmält förhinder och kunde inte komma, så det blev de övriga 11 deltagarna som bestämde att man skulle försöka att bilda en Artistklubb. Det bestämdes också att man ej fick begära inträde i klubben, utan en styrelse skulle kalla medlemmar som hade etablerat sig som artister, eller i övrigt hade anknytning till scenkonst. Man beslutade också att kalla 12 stycken artister till ett möte den 10 april 1945, på Pilkrog i Eskilstuna, där Lasse Spång var en av de 12 kallade, och mötet beslutade då att bilda en förening. Mötet valde Erik P:son Friberg till ordförande, Thor Florentin till sekreterare och Allan Nyberg till Kassör.

Namnet Scenknuten godkändes inte till en början

Det blev också diskussion om namnet på föreningen. Thor Florentin var redan klar med namnet på föreningen som blev: Eskilstuna Artistklubb. Lasse Spång hade efter några humoristiska förslag hasplat ur sig namnet Scenknuten, alla närvarande var ju redan etablerade artister och på något sätt knutna till scenen och scenisk verksamhet, därav det fyndiga namnet Scenknuten. Detta blev ej accepterat vid detta möte – men redan vid nästa möte i maj 1945 meddelade ordföranden P:son Friberg att styrelsen hade beslutat att föreningen nu skulle heta Scenknuten. Senare tillkom Artistklubben i namnet, ett begrepp som hängde med i namnet in på 1990-talet, då det slutade användas i programblad och på affischer, så numera används enbart namnet SCENKNUTEN

Scenknuten har sedan starten 1945 satt upp 72 produktioner på Eskilstuna Teater, spelat folklustspel, revyer, kabaréer, operetter, farser och musikaler, och hittills spelat mer än tvåtusen föreställningar på Eskilstuna Teater.

Nästa stora produktion är “Sällskapsresan” med premiär på Eskilstuna Teater den 15 oktober i höst.

Vid pennan:

Hans Rosengren,
hedersmedlem och tidigare ordförande i Scenknuten.

You May Also Like