Aktieanalytiker Daniel Thorsson tycker att tävlingsinstikt är viktigast när man ska spekulera i aktier.

Apor som kastar pil är bäst på aktiespekulation

Det finns bankrådgivare, fondförvaltare, aktieanalytiker, börsanalytiker, fondrådgivare och allt vad de nu kallas som har som uppgift att ge råd när folk ska köpa aktier, eller välja bland 900 pensionsfonder, och så vidare.

Varför de kallas “rådgivare” har jag aldrig riktigt förstått. Försäljare vore väl den ärligaste beskrivningen på vad de sysslar med.

Extra lustigt blir det när det sägs att de ger “gratis finansiell rådgivning”. Vadå gratis? Får de ingen lön? Jobbar de ideellt?

Man måste också fråga sig hur duktiga dessa “fondexperter” är. Vet de hur olika aktier och fonder kommer att utvecklas på en marknad där allt tycks ske mer eller mindre slumpmässigt? Där det är förväntningar som styr kursernas uppgångar och nergångar.

Där en aktie kan gå ner i värde därför att vinsten inte blev som hög som “marknaden” förväntat sig.

Eller att en aktie kan stiga i värde därför att förlusten inte blev riktigt så stor som “marknaden” befarade.

Det finns ett talesätt: “Om någon släpper en brakskit på börsen i Tokyo blir 10 000 bönder arbetslösa i Malaysia”.

Eller som Refaat El-Sayed, han med doktorshatten som ägde Fermenta, sa: “Börskurserna styrs av människors förväntningar och girighet”.

Man kanske också kan se det som Daniel Thorsson, aktieanalytiker på investmentbanken ABG Sundal Collier: “Tävlingsinstinkt är förstås bra att ha. För mig, som har spelat innebandy på elitnivå, så kommer tävlingsinstinkten av sig själv”

Det har gjorts experiment där man låtit apor kasta pil på tidningarnas börstabeller. Sedan har man jämfört apornas resultat med vad “börsexperterna” förutspått. Det har visat sig att apan är bättre än “börsexperten”. (källa: Dagens Industri 22 december 2014 och tidningen ETC 1 juli 2015)

I ärligheten namn ska dock sägas att vid motsvarande test något senare tog “börsexperterna” en gruvlig revansch på aporna. (källa: Dagens Industri 15 december 2015).

Men över tid kan man säga att aporna leder över “börsexperterna”.

Kanske dags bör “börsexperterna” att börja med pilkastning för att nå bättre träffsäkerhet i sina spådomar.

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like