I boken Non-working generation skriver Ulf Kristersson att Sveriges arbetsmarknad fungerar likadant som apartheid i Sydafrika.

Bidrag, avdrag eller korsdrag?

Nu vill moderaterna ha ännu ett jobbskatteavdrag. Det innebär att en lågavlönad får någon hundralapp i sänkt skatt per månad.

Den som tjänar 30 000 per månad får ett par, tre hundralappar.

Moderatledaren Ulf Kristersson som tjänar närmare 175 000 får en skattesänkning med drygt 10 000 per månad.

Det betyder att han årligen får en skattesänkning på en bra bit över 120 000 kronor. Det motsvarar årsinkomsten för en lågavlönad eller fattigpensionär.

Motivet är att “det måste löna sig att arbeta” i stället för att leva på bidrag.

Enligt moderaterna är det bidrag när man är fattig, sjuk, arbetslös och får pengar till sin försörjning från våra olika trygghetssystem, som a-kassan, sjukförsäkring och annat.

Det finns ingen forskning som visar att jobbskatteavdragen har den effekt som dess förespråkare hävdar. Att “lata” människor som”väljer” att leva på “bidrag” blir ”arbetsvilliga” när man sänker skatten med någon hundralapp.

Om det mot förmodan skulle förhålla sig så, varför måste man samtidigt sänka skatten för Ulf Kristersson och andra högavlönade med tiotusentals kronor per månad och ännu mera?
Menar verkligen Ulf Kristersson att han inte redan nu “ger järnet” som moderatledare?

Sedan kan man fundera över språkbruket.

När de som har det allra sämst får ersättning från olika trygghetssystem, då heter det “bidrag”.

När de som har det allra bäst får bidrag för att anlita någon som gör rent deras swimmingpoolen, bygga altan till villan eller hyra en trollkarl till barnens födelsedagsfest då heter det “avdrag”. Det finns både RUT- och ROT-bidrag att välja på när de inte vill betala hela kalaset själva, utan vältrar över del av kostnaden på skattebetalarna.

Moderaterna är mot bidrag. Därför kallas det för avdrag när de rika får bidrag.PS. Om Jonas Hellman, som är Ulf Kristerssons medförfattare till boken ”Non-working generation”, som gavs ut 1994, kan sägas att han under en period var talskrivare åt SAF:s (Svenska Arbetsgivareföreningen) VD och styrelseordförande.

I boken skriver man att Sveriges arbetsmarknad fungerar likadant som apartheid i Sydafrika

Boken är utgiven på Timbro, en av de extremaste tankesmedjorna när det gäller marknadsliberala värderingar.

Rolf Waltersson

You May Also Like