Endast 0,1 procent döva i Rwanda har arbete.

Berättelser från Afrika – Dokumentär i SVT2 om dövas situation i Rwanda

Sent på kvällen 27 september, blev jag sittande framför TV:n. Det var STV2 som visade en dokumentär: “Berättelser från Afrika” som handlar om Rwanda (tidigare Ruanda – red. anm.) och situationen för döva i detta av fattigdom och folkmord plågade Afrikanska land.

Så här beskriver SVT2 programmet:

“Reportern Tomas Kold reser till Rwanda och träffar döva personer. Julius Rutayisier är tutsier och var bara fem år gammal när han blev vittne till hur hans föräldrar och syskon dödades under folkmordet 1994.

Marie Clarie Ingabire (som är döv. Min anm.) och hennes familj bjuder på kokbananer och konstnären Nahimana Prince (som är döv. Min anm.) visar konst och hantverk.

Tomas träffar också några affärskvinnor (som är döva. Min anm.) som syr och säljer kläder. Och så besöker han en skola med 123 döva elever. Där påminns han åter om folkmordets fruktansvärda följder. Del 1 av 2”.

Tyvärr hade jag inte kameran till hands från början, så jag missade att ta bilder från TV-rutan när Tomas Kold träffade Julius Rutayisier berättade om folkmordet han upplevde inpå bara skinnet.

Jag ska inte återge så mycket av programmet. Ni som är intresserade kan säkert leta upp det och se det med egna ögon.

Mycket finns att säga om public service. Jag har tidigare gett både ris och ros. Men vad jag kan förstå är det mindre sannolikt att en kommersiell TV-kanal skulle visa ett sådant här program som knappast är någon “kioskvältare” beträffande tittare och reklamintäkter.

Så för min del blir det en stjärna i betygsboken till public service.

Slutorden i programmet:

“Rwanda har gått igenom ett helvete, men det finns ändå en positiv inställning”.

Jag kan inte bedöma om programmet gav en rättvisande bild av de dövas situation i Rwanda. Men av det man fick se var det en glädjande och positivt bild man fick med tanke på de knappa resurser man har till sitt förfogande.

PS. I Rwanda med en befolkning på drygt 12 miljoner invånare finns det cirka 33 000 döva.
I Sverige med drygt 10 miljoner invånare finns det cirka 30 000 döva.
Så andelen döva är ungefär lika i Rwanda och Sverige.

Rolf Waltersson

Länk:

Bilderna är avfotograferade från TV-rutan.

You May Also Like