Bildskapare: IanMoome22 / Pixabay.

Attacken mot barnsjukhuset i Kiev – Ytterligare ett exempel på de pågående krigsbrotten i världen

Det pågår nu krig och väpnade konflikter på många platser i världen. Brutalast av alla är nog Israels anfall och bombningar i Gaza där många tiotusentals har dödats. Varav flertalet är barn, kvinnor och gamla. Därutöver har vi alla som skadats och lemlästats.

Senast idag (måndag 8 juli) hörde jag på nyheterna, Sveriges Radio, att Rysslands Putin-ledda krigsmakt genomfört kraftiga robotanfall mot Ukraina. Bland annat mot ett barnsjukhus i Kiev där  enligt uppgifterna minst åtta personer dödats och 25 skadats.

I staden Kryvyj Rih som också attackerats, har 10 personer dödats och 31 skadats. Sammanlagt avfyrade Ryssland över 40 robotar mot olika städer i Ukraina

Det attackerade barnsjukhuset i Kiev ligger bara två kilometer från UNHCR:s kontor i Kiev:

“Jag hörde kraftiga explosioner och vi såg hur röken steg. Det är en av de största attackerna vi har upplevt. Det är en förskräcklig och omfattande attack”, säger Elisabeth Haslund, talesperson för UNHCR.

Rysslands krig mot Ukraina har nu pågått i nästan två år och fyra månader. Och något slut på detta vansinniga krig finns inte i sikte.

Och vi har kriget i Jemen som pågått sedan 2015. ”Ett av de värsta krigen i världen” skriver FN. Minst 25 000 civila har dödats, 3,5 miljoner är flyktingar inom landet.

”En majoritet av befolkningen, fler är 18 miljoner, är beroende av humanitärt bistånd. Barnen i Jemen behöver vår hjälp” skriver Rädda Barnen.

Nu tycks kriget i Jemen, eller “konflikten” som en del kallar det, fallit i glömska i media.

Sedan har vi många andra krig och konflikter som utspelar sig. Krigsbrotten är legio. I Sudan, Kongo och andra platser på den afrikanska kontinenten.

Och Myanmars militärjunta fördriver rohingyer från sina hem. En konflikt där Sverige finns med på ett hörn eftersom vapen som Sverige tidigare sålt till Indien, nu dyker upp i militärjuntans händer.

Men det är väl sånt man får räkna med när man gladeligen säljer vapen – att vapnen säljs vidare och dyker upp där man inte hade tänkt sig i sin skenheliga oskuld.

Vapen har ju en märklig förmåga att leta sig dit “de behövs bäst”. Till exempel att skjutvapen från kriget på Balkan under 1990-talet nu har letat sig fram till de kriminella gängen i Sverige.

Rolf Waltersson

Lästips:

Stort robotanfall mot Ukraina – flera döda – SVT Nyheter. 8 juli 2024 (här kan se se ett kort filmklipp på förödelsen)

UNHCR i Kiev: En av de värsta attackerna vi har upplevt” – Senaste nytt om kriget i Ukraina – SVT Nyheter. 8 juli 2024

Nya angrepp mot Gaza City – Israels strategi handlar om folkfördrivning och regionalt storkrig – eFOLKET, 9 juli 2024

You May Also Like