Argentina – protester mot nedskärningar möttes med våld

Artikelförfattare: Stella Calloni, La Jornada. 2018-10-25

Sammandrag och översättning: eFOLKET genom Ana Maria Sabio

Flera skadade, inklusive en oppositionsfullmäktig, 31 personer fängslade och materiella skador, var resultatet av säkerhetsstyrkornas aktion som onsdagen den 24 oktober riktade sig mot tusentals demonstranter. Dessa hade samlats på torget Plaza del Congreso i Buenos Aires. Orsaken var kongressens behandling och förestående röstning om den argentinska statsbudgeten för 2019.

Budgetförslaget är en överenskommelse mellan den argentinska presidenten Mauricio Macri och den Internationella valutafonden (IMF). Det är inriktat på förslag om ytterligare skärpning av neddragningar som motiverats utifrån den ekonomiska krissituationen som nu närmar sig punkten för en explosion.

Debatten i kongressen mellan oppositionen och regeringsanhängare präglades av spänningar och direkta konfrontationer. Klagomål framfördes mot  det styrande partiets utpressning i form av hot om att inte skicka pengar till provinserna om lagstiftarna inte röstar igenom budgeten.

De våldsamma angreppen riktade sig mot medlemmar av sociala rörelser, vilka höll vaka hela natten utanför kongresspalatset. Operationen var avsedd att förhindra stora kolonner från att komma fram till Plaza del Congreso…

Provokationen blev tydlig, eftersom poliser sågs natten innan när de lämnade stora kassar och behållare med stenar i närheten av den planerade demonstrationen. Stenar som var avsedda för att inleda incidenterna.

Sociala organisationerna och fackföreningar varnade för detta och möjligheten för infiltratörer att genom provokationer ge upphov till säkerhetsstyrkornas reaktion.

Journalister och sociala medier fördömde detta och visade videor som visade hur säkerhetsstyrkorna provocerade, planterade falska bevis och inte ingrep mot någon av de maskerade männen.

Men säkerhetsstyrkorna förföljde, jagade och sköt gummikulor mot dem som samlats för att protestera, vilket resulterade i flera skadade demonstranter. Flera reportrar och fotografer råkade illa ut.

En av dem som kastade stenar tappade sin mask och blev identifierad som polissergeanten Héctor Olivera. Han ingick i en grupp om sex maskerade och svartklädda personer, som kastade stenar mot demonstranterna.

Attacken av trupperna med pepparspray och gummikulor blev utdragen och våldsam, i likhet med vad som utspelade sig i december förra året. Då handlade det om omröstningen gällande pensionslagen. Även då  attackerade säkerhetsstyrkorna brutalt en demonstration.

Oppositionens parlamentariker i kongressen ville stoppa debatten på grund av de våldsamma händelserna utanför kongressbyggnaden. Flera av dem gick ut för att försöka lugna situationen. Även de attackerades våldsamt av säkerhetsstyrkorna. Kongressledamoten från Frente para la Victoria, Andrés Larroque, blev utsatt för slag och angrepp med peppargas.

Budgeten för det kommande året innehåller tunga nedskärningar inom områden som hälsa, arbete, utbildning, bostäder, kultur, vetenskap och teknik, transport och energi. Dessa områden har redan drabbats hårt av Macris regerings nedskärningar, som pågått sedan 2016. Och omfattningen av nedskärningarna, och de allvarliga konsekvenserna, är naturligtvis grunden till protesternas intensitet.

Medan protester och förtrycket mot de protesterande fortsatte på gatorna diskuterades projektet under hela natten. Vid gryningen genomfördes omröstningen, som resulterade i ett godkännande av regeringsförslaget;  med 138 röster för och 103 emot. Åtta kongressledamöter lade ner sin röst.. Projektet kommer nu att presenteras för kongressens högre kammare, Senaten, för slutgiltig sanktion.

Den argentinska krisen kommer med säkerhet att kraftigt fördjupas under de kommande månaderna.

Källa: Stella Calloni, La Jornada. 2018-10-25

You May Also Like