Årbyskolan i Eskilstuna – en av flera kommunala grundskolor i kommunen. Här införs nu ett slags elektroniskt passersystem. På så sätt hoppas man kunna öka tryggheten på skolan…

Årbyskolan i Eskilstuna inför passersystem för eleverna

Efter den senaste tidens oroligheter i stadsdelen Årby i Eskilstuna, med bland annat skjutningar och bränder, inför nu Årbyskolan passersystem för eleverna. Det rapporterar SVT Sörmland idag. På detta sätt hoppas man att tryggheten ska öka, både bland elever och personal.

Under förra året inträffade totalt 32 skjutningar i Eskilstuna, varav 11 av dem ägde rum i just stadsdelen Årby. Även i år har flera skottlossningar inträffat i Årby. Och det sätter sina spår – enligt siffror som SVT Sörmland tagit del av tappade Årbyskolan över 50 elever i somras. Elever vars vårdnadshavare valt att flytta från stadsdelen och därmed placera sina barn på andra skolor. En vanlig sommar brukar tappet ligga på cirka 20 elever.

“En känsla av otrygghet”

Elin Härnby är rektor på Årbyskolan:

– Även om det är tryggt på skolan så bidrar det som händer i området till en känsla av otrygghet, säger hon till SVT Sörmland.

Nu inför alltså skolan ett slags elektroniskt passersystem för eleverna. Och det har hänt att obehöriga har vistats på skolan:

– Vi vill inte ha obehöriga här, säger rektorn Elin Härnby.

Årbyskolan blir därmed den fjärde grundskolan i Eskilstuna som infört passersystem. Sedan tidigare har redan Stålforsskolan, Fristadsskolan och Skiftingehus Skola liknande system. Kostnaden för det nya systemet väntas ligga på cirka 1,5 miljoner kronor.

Årbyskolan i Eskilstuna är en grundskola upp till årskurs 9. Skolan drivs i kommunal regi.

Läs också:

Efter flera skottlossningar nära skolor – Nu inför Eskilstuna Kommun en säkerhetsapp

Eskilstuna: Tegelvikens Skola i Kvicksund byggs om och byggs ut

Munktellskolan i Eskilstuna är nu officiellt invigd

You May Also Like