Foto: Sammy-Sander; Sam Williams / pixabay.

Apropå deckarläsandet

Varför är det så populärt att läsa deckare och annan kriminallitteratur?

I Eskilstuna firas just nu i dessa dagar deckarakademins 50 års jubileum. Deckarakademin har ju dessutom sitt bibliotek permanent förlagt till Eskilstuna. Det är inrymt i stans centralbibliotek, beläget mitt i stan.

Men tillbaks till den ursprungliga frågan.Varför läser folk så mycket deckare och thrillers när världen ser ut som den gör. I vårt kära fosterland så skjuts det och mördas nästan varje dag runtom i landet. Inte bara i Stockholm, utan i Borås, Helsingborg ,Norrköping Linköping, Uppsala, Göteborg och ibland i Eskilstuna. Våra folkvalda tycks stå handfallna inför den kriminalitet som under de senaste åren brett ut sig från norr till söder. Räcker det inte med detta måste man då också läsa om det i tryck?

I vårt land finns det en uppsjö av mer eller mindre bra deckarförfattare, här några av dessa namn Liza Marklund, Camilla Läckberg, Åsa Jansson, Tove Alsterdal, Denise Rudberg Sofie Sarenbrant och Katarina Wennstam. På den manliga sidan av deckarförfattare finns bland andra Håkan Nesser, Anders Roslund ,Rolf Börjlind och Kjell Eriksson. För att nu nämna några ur högen.Det verkar finnas tretton deckarförfattare på dussinet i vårt lilla avlånga land.

Bild från Graphic Mama Team / pixabay

Varför har denna deckarboom som många litteraturvetare pratar om slagit igenom så stort i Sverige? Den frågan har de senaste två, tre årtiondena stötts och blötts i medierna av många så kallade förståsigpåare. Några av dessa litteraturvetare med inriktning mot just den här genren av litteratur tror att just en deckare eller thriller speglar samhällsutvecklingen på ett intressant sätt … Oftast så kommer hen med en lagom svepande samhällsanalys kryddad med en massa olika generaliseringar. F-n tro’et. Men den som tänker besöka den nu i dagarna pågående deckarfestivalen i Eskilstuna kanske får ett bra svar på den frågan. Då kommer nämligen många av de ovan nämnda deckarförfattarna att landa i just Eskilstuna . Där ska de då prata och diskutera om just deckaren och den övriga krim-litteraturens plats i vårt samhälle. Och platsen för dessa samtal och diskussioner blir då förstås på huvudbiblioteket i nämnda stad. Så grattis till Deckarakademin.Vi får väl se om de kommande femtio åren blir lika framgångsrika som de första femtio har varit.

Festivalen pågår från 17 – 21 november.

Kjell Andersson

You May Also Like