Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

Ännu en “socialdemokrat” kastar sig skamlöst i armarna på storfinansen

Återigen har en ledande socialdemokrat bytt sida och gått över till privatkapitalisterna. Den här gången handlar det om Oscar Stensröm, just nu mest känd för att förhandlat Sveriges inträde i NATO och förhandlat med Erdoğan-regimen.

Han är inte ensam i den socialdemokratiska toppen om att ha tagit detta steg. Låt oss erinra om Göran Persson, Björn Rosengren, Ulrica Messing, Thomas Östros, Per Nuder, Jan Nygren, Leif Pagrottsky med flera.

Det fanns en tid då ledande socialdemokrater, efter de politiska uppdragen, kunde bli landshövdingar, generaldirektörer i staten, eller få ledande poster inom folkrörelserna. Men att gå över till motståndarsidan var inte aktuellt. Idag är som vi ser isen bruten. Det har naturligtvis att göra med att dagens socialdemokratiska toppar inte längre på något sätt alls ser privatkapitalismen som någon “andra sida”.

Oscar Stenström är en värdig representant för den “moderna” socialdemokrati för vilken gränsbommarna mellan den egna organisationen och storkapitalet är nedmonterade.

Stenström är född 1975 och har gjort en klassisk karriär. Redan som 19-åring valdes han in i kommunalfullmäktige i Skövde och satt där till 2000. Han var  åren 1998 till 2000 även internationell sekreterare i SSU.

Han har civilingenjörsexamen från KTH.

Han har verkat som statssekreterare åt Mikael Damberg, Ann Linde, Stefan Löfvén, Margot Wallström och Magdalena Andersson. Mellan september 2018 och mars 2022 var han ambassadör i Chile.

När sossetoppen bytte fot och inledde sin strävan efter NATO-medlemskap för Sverige blev Stenström av sin chef Magdalena Andersson placerad som chefsförhandlare. Han har idogt arbetat för att Sverige så snart som möjligt ska nå fullt medlemskap i krigsorganisationen. Han är inte belastad av ideologiska betänkligheter, Palmelinjen betyder inget för honom. Och han har varit helt ohämmad i att sälja ut kurderna för att tillfredsställa Erdoğan.

Gång på gång har han lögnaktigt betecknat kurdiska representanter som terrorister och förhandlat fram överenskommelser med Erdoğan-regimen som innebär att svenska myndigheter tillsammans med den turkiska regimen ska jaga och bekämpa kurdiska organisationer och kurder. Stenström träder fram som en man utan ideologi och utan moral.

Den 1 september tillträder Stenström som rådgivare i internationella och regulatoriska frågor på Wallenberg Foundations AB.

Jag tackar Oscar Stenström för utomordentliga insatser och för att han fullföljde det arbete som hade påbörjats. Denna kontinuitet har varit viktig. Jag är övertygad om att Oscar kommer göra stor nytta även i det privata näringslivet”, skriver statsminister Ulf Kristersson i en kommentar till Expressen.

När Kristersson tog över efter Magdalena Andersson rekommenderade hon honom att låta Stenström få fortsätta under den borgerliga regeringen. Kristersson tackade ja, varför skulle han inte ta Anderssons erbjudande. Stenströms linje i förhållande till NATO, Erdoğan och kurderna var ju helt i linje med Tidölagets.

För Wallenbergsfären är Stenström naturligtvis ett kap. En person med känningar och nyttiga kontakter inom socialdemokrati och statsapparat. En person som visat att han helt saknar skrupler när det gäller att nå de mål hans uppdragsgivare eftersträvar. En socialdemokrat som i praktiken visat hur man ska likvidera Palme-linjen.

You May Also Like