Nobels fredspris tilldelas den iransk-kurdiska demokrati- och kvinnorättskämpen Narges Mohammadi

Amnesty Sverige skriver:

Idag mottog världen nyheten om att människorättsförsvarare Narges Mohammadi får Nobels fredspris “för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”, enligt den norska Nobelkommitténs motivering.

Narges Mohammadi är vice ordförande för Defenders og Human Rights Centre i Iran och kämpar mot dödsstraff Läs mer “Nobels fredspris tilldelas den iransk-kurdiska demokrati- och kvinnorättskämpen Narges Mohammadi”

Read more

Hemvårdarinnornas korta historia

Carlsson, Karin (2013), Den tillfälliga husmodern. Hemvårdarinnekåren i Sverige 1940 – 1960. Nordic Academic Press. Scandbook Falun. 

Det här är ett stycke arbetarhistoria i avhandlingens form. Hemvårdarinnorna var en nu nästan bortglömd yrkesgrupp som fanns från 1940 till 1960-talet. De skulle hjälpa till i hushållet med att städa, laga mat och ta hand om barnen om husmodern var … Läs mer “Hemvårdarinnornas korta historia”

Read more

Anna Whitlock – stred för kvinnornas rösträtt

Anna Whitlock föddes 1852 i Stockholm och avled 1930 på Djursholm.

Hennes föräldrar tillhörde Finska församlingen i Stockholm. Hennes far var grosshandlare, och uppväxtmiljön kan sägas ha varit högborgerlig . Modern Sophie var en framgångsrik affärskvinna och även engagerad i den tidiga rösträttskampen.  Anna Whitlock följde i sin mors fotspår och kom att bli en av de mest … Läs mer “Anna Whitlock – stred för kvinnornas rösträtt”

Read more

Folk och kultur: Visor på ackord

Tina Wilhelmsson bjöd på en fantastisk resa under första dagen av Folk och kultur. Hennes show utgick från konstverket ASEA-strömmen i Västerås. Tina berättar om hur kvinnorna som var med och byggde upp den svenska industrin från 1940- till 1970-talet fick kämpa, dels för att få toaletter men även mot sexuella övergrepp.

ASEA-strömmen är en 12 meter lång … Läs mer “Folk och kultur: Visor på ackord”

Read more

Moa Martinson 1890-1964

Moa fick namnet Helga Maria Svartz. Hennes mor var ensamstående och de bodde utanför Motala i Östergötland.  Strax fick Moa ett nytt hem i Norrköping. Modern hade fått arbete på en av textilindustrierna, och Moa fick gå i skolan där.

Senare i livet kom hon till torpet i Sorunda, Sörmland. Där började hon skriva insändare i olika vänstertidningar, … Läs mer “Moa Martinson 1890-1964”

Read more