Hämta kraften från vårt skogs- och jordbruk

Insändarskribenten Johan Lagerholm är ordförande för LRF i Södermanland

*****

”Nej, det blir ingen ny kärnkraft”. Det beskedet gav tyska Uniper, som äger Barsebäck kraft, på frågan om bolaget planerar ny kärnkraft i Sverige. Detta visar att kärnkraften inte är en snabb lösning på energisituationen, utan nu måste politiken tänka brett och fokusera på fler lösningar som kan … Läs mer “Hämta kraften från vårt skogs- och jordbruk”

Read more

Marknaden kan aldrig ställa om till ett ekologiskt jordbruk

Under ett antal år har antalet ekobönder stadigt växt, men inte i den takt som varit målet för regeringen. Produktionen hos ekobönderna har ökat. Men konsumtionen har inte hängt med och då sjunker priserna enligt marknadsekonomins regler. För att öka den ekologiska produktionen av livsmedel i Sverige måste vi införa garanterade priser på ekologiska produkter. Det skriver Åke Läs mer “Marknaden kan aldrig ställa om till ett ekologiskt jordbruk”

Read more

Nätverket Folk och Fred: “Utan bönder ingen civil beredskap”

Det nybildade Nätverket Folk och Fred startar med anledning av fredsdagarna 8 och 9 maj, 75 år efter att kriget tog slut i Europa, en kampanj för uppropet “Utan bönder ingen civil beredskap!” Tord Björk uppmanar alla fredsvänner att ansluta sig.

Idag finns det anledning att uppmärksamma nya hot mot vårt samhälles sårbarhet. Därför stödjer Folk och Fred … Läs mer “Nätverket Folk och Fred: “Utan bönder ingen civil beredskap””

Read more

“Landgrabbing”

I år är det 25 år sedan folkmordet i Rwanda rasade. Grannar – människor som känt varandra i decennier – dödade varandra i ett raseri utan like. Att hatet kunde få sådana extrema konsekvenser berodde inte bara på en extrem propaganda. När våldet väl kom igång var det många som såg en möjlighet att lägga beslag på grannens … Läs mer ““Landgrabbing””

Read more

Jordbrukspolitiskt haveri

På tretton år har antalet kommuner som helt saknar mjölkproduktion ökat från 38 till 79. Det är inte längre rena stadskommuner eller kommuner i Övre Norrlands inland som saknar mjölkproduktion utan landsbygdskommuner som Markaryd, Dals-Ed och Malung har inte en enda mjölkande ko kvar. Mjölkproduktion i skogs och mellanbygder håller på att utraderas och allt fler kor i … Läs mer “Jordbrukspolitiskt haveri”

Read more

Att vara ineffektiv är att göra uppror

Rubriken på en artikel i ATL, lantbrukets affärstidning, den 6 april, löd så här: “Så blir mjölkgården lönsammare”. Ännu en tröttsam artikel om hur den enskilde bonden skall kapa sina kostnader tänkte jag. Men det visade sig att rubriken inte riktigt gjorde nyheten rättvisa.

Kan ineffektivitet i animalieproduktionen tolkas som resursslöseri eller kan den även bero på att … Läs mer “Att vara ineffektiv är att göra uppror”

Read more

Djurens roll i ett hållbart lantbruk

Gunnar Rundgren höll 14 november i år ett föredrag på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens om djurens roll i ett hållbart lantbruk. eFOLKET publicerar här en nerkortad version av föredraget. Hela texten går att läsa i bloggen Trädgården Jorden.

I ett tidigare inlägg i eFOLKET har Åke Paulsson förordat att betesdjur bör spela en viktig roll i ett framtida … Läs mer “Djurens roll i ett hållbart lantbruk”

Read more

Bara ekologisk odling kan rädda klimatet och den framtida livsmedelsproduktionen

Idag står jordbruket för 40 procent av koldioxidutsläppen och transporter för 30 procent. Trots dessa proportioner är det ingen debatt om vad jordbruken kan göra för att minska sin andel. Åke Paulsson argumenterar för att ändrade jordbruksmetoder, som innebär att kol lagras i matjorden är lösningen. Förslag i den riktningen lades fram i 4 promille-initiativet som undertecknades av … Läs mer “Bara ekologisk odling kan rädda klimatet och den framtida livsmedelsproduktionen”

Read more

Grisbonden som blev vegan

Lördagen den 18 mars gästades ABF i Eskilstuna av Gustaf Söderfeldt, grisbonden som blev vegan. Gustaf, nu 36 år gammal berättade hur han för 10 år sedan lämnade stadslivet i Malmö för att bli småskalig bonde. En liten gård fanns i släkten vilket möjliggjorde projektet. Gården, i Åmmeberg utanför Askersund, hade dock inte använts som lantbruk på 40 … Läs mer “Grisbonden som blev vegan”

Read more

Omsorg om planeten vi lever på

Jordbrukslandskapen är hemvist för en betydande del av världens biologiska mångfald och jordbrukssystemen lägger beslag på stora mängder vatten samt manipulerar kväve, fosfor och kolcyklerna i global skala. Jordbrukandet är sålunda det mest betydelsefulla sättet vi har att ta hand om jorden. Maten är det som kopplar oss till jordbruket och därför skulle man kunna hävda att hur … Läs mer “Omsorg om planeten vi lever på”

Read more

Recension: Den stora ätstörningen, maten, makten, miljön

av Gunnar Rundgren, Ordfronts förlag

Den stora ätstörningen är enligt min mening en av de viktigaste, kanske den allra viktigaste, faktabok som gavs ut i Sverige under 2016. Den handlar nämligen om hur alla vi människor ska kunna äta oss mätta och överleva på vår jord utan att förstöra miljöer och utan att utrota allt fler växt- och … Läs mer “Recension: Den stora ätstörningen, maten, makten, miljön”

Read more