Insändare om krypskyttet mot folkbildningen

Med anledning av den nyss avslutade Folk och Kultur-mässan i Eskilstuna så kan man bli lite fundersam över vad som sägs och beslutas i regeringskansliet. Ja, en stigande oro griper tag i en. Den är mycket befogad.

Därför att krypskyttet från den nuvarande sittande regeringen och det blå-bruna Tidölaget rullar på.

Som exempel kan konstateras att neddragningar av … Läs mer “Insändare om krypskyttet mot folkbildningen”

Read more

Budkavlen går – Upp till kamp för Folkhögskolan!

Öppet brev till Utbildningsutskottets och Riksdagens ledamöter

Förmiddagskaffet fastnade i vrångstrupen när jag i veckan snubblade över en riksdagsmotion från SD-ledamoten Tobias Andersson, tillika ordförande i Sverigedemokraternas Ungdomsförbund. I den riktas en dödsstöt mot svensk folkhögskola och dess deltagare. Studier på folkhögskola ska inte berättiga till CSN-stöd, hela skolformen ska utredas med målet total nedläggning, enligt motionären.

SD … Läs mer “Budkavlen går – Upp till kamp för Folkhögskolan!”

Read more

“Det kommer aldrig bli som förr, bara bli bättre.”

I år fyller den svenska folkhögskolan 150 år. Föreningen för folkbildningsforskning ägnar sin årsbok åt jubileet. Kerstin Mustel skildrar de första 100 åren. Hvilan och Önnestad. Folkrörelserna. Oscar Olsson och Rickard Sandler. Brunnsvik och Wendelsberg. Länge trodde jag att folkhögskolans särart låg i dess historia, men hur relevant är den för våra nyanlända deltagare eller de födda runt … Läs mer ““Det kommer aldrig bli som förr, bara bli bättre.””

Read more

Vem äger folkbildning – om folkbildning del 2

Två av mina kollegor, Mårten Carlson och Henrik Sundh, pratar om folkbildares uppfattning och, som jag förstår det, överskattning av vår särart. Många kollegor pratar om särarten men har, när det gäller, svårt att definiera och försvara den, i en tid när det behövs mer än någonsin. Förra krönikan handlade om komvuxifieringen av folkhögskolan, den här om vem … Läs mer “Vem äger folkbildning – om folkbildning del 2”

Read more

Komvuxifieringen av folkhögskolan – om folkbildning del 1

folkhögskolan betyder: Min arbetsplats, specifikt Eskilstuna folkhögskola. 
I folkhögskolan betyder: Folkhögskolor allmänt, det vill säga folkhögskolan som skolform.

Två av mina kollegor, Mårten Carlson och Henrik Sundh, pratar om folkbildares uppfattning och, som jag förstår det, överskattning av vår särart. Många kollegor pratar om särarten men har, när det gäller, svårt att definiera och … Läs mer “Komvuxifieringen av folkhögskolan – om folkbildning del 1”

Read more

Eskilstuna folkhögskola + Ordfront = sant

Eskilstuna folkhögskola startar kurs i Mänskliga rättigheter i samverkan med föreningen Ordfront.

Under hösten inleder Eskilstuna folkhögskola ett samarbete med föreningen Ordfront och startar en enterminskurs i mänskliga rättigheter på distans. Ordfront och ansvariga för kursen har en mångårig erfarenhet av att utbilda inom mänskliga rättigheter och demokrati och kommer att behandla ämnen som till exempel grunderna och … Läs mer “Eskilstuna folkhögskola + Ordfront = sant”

Read more

”Men vad är detta där folkhögskola?”

Under sommaren har kreativiteten som vanligt stått i full blom på Eskilstuna folkhögskola. Elva sommarkurser med varierande innehåll har sysselsatt över hundra deltagare, lärare och annan skolpersonal. Även två längre kurser, ”Etableringskurs” och ”Elev- och lärarassistent” har rullat på under sommaren för att fortsätta nu i höst. Och idag är skolan i gång med alla sina kurser.

Folkhögskolekurserna … Läs mer “”Men vad är detta där folkhögskola?””

Read more