Inga helgon i världskriget

Mikael Lejunger:

I april 1940 besatte Nazityskland Danmark och Norge – så står det i våra läroböcker och det är ett väldokumenterat historiskt faktum. Vad som däremot aldrig nämns är Operation Gällivare; britternas och fransmännens försök att ockupera Sverige.

I början av år 1940 förflyttades världskrigets brännpunkt till de nordiska länderna. Finländarna förde en desperat kamp för sin … Läs mer “Inga helgon i världskriget”

Read more

Två gånger lyfte dödens fågel i natten

Andra världskriget gick mot sitt slut. Det var bara en tidsfråga när Japan skulle kapitulera då USA fällde atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Den 6 augusti klockan 8.15 på morgonen 1945 fälldes den första bomben, som hade fått smeknamnet Little Boy, över Hiroshima. Den fälldes från en mils höjd och detonerade 600 meter över marken. Mellan 90 000 … Läs mer “Två gånger lyfte dödens fågel i natten”

Read more

Rolf Nordin: Krig efter 1945 – del 2

Krig efter andra världskriget del 2

Väljer att börja med att reprisera min personliga beskrivning av de olika formerna av krigen:

  • Invasionskrig. Detta är lättast att förklara, enklast med exemplet När Tyskland anföll Polen 1939.
  • Frihetskrig Huvudsakligen när en Koloni gör Uppror mot Kolonimakten, Exempel Algeriets kamp mot Kolonimakten Frankrike.
  • Inbördeskrig. Här är definitionen svårast. Hur ska det
Läs mer “Rolf Nordin: Krig efter 1945 – del 2”
Read more

Torshälla i andra världskriget utkant

Få av oss vet väl något om Torshälla under det andra världskriget och om Sörmland inte mycket annat än att Kjesäter mottog flyktingar och att utbildning av norsk trupp under krigets slutskede bedrevs på Mälsåkers slott. Och givetvis mottog Torshälla flyktingar och immigranter från flera länder i Europa i samband med kriget.

Men att Torshälla finns i arkiven … Läs mer “Torshälla i andra världskriget utkant”

Read more