Alltmedan stjärnorna föds och dör

Dokumentär om Dag Vag

Fredagen den 22 december 20.00 sänder SVT en sevärd dokumentär om Dag Vag. Det är K Special som berättar historien om bandet som själva kallar sin musik för transkontinental rockreggae. Dag Vag – Alltmedan stjärnorna föds och dör är skapad av Hans-Erik Therus.

Dokumentären om Dag Vag handlar lika mycket om frontfiguren Per Odeltorp, mer känd som Stig Vig. Det hela började efter att han fått en fängelsedom för narkotikaförsäljning. På fängelset fick han en akustisk gitarr och lärde sig spela och skriva låtar. Även om Stig Vig utåt har setts som glad och sprallig fanns det flera svarta perioder i hans liv. Här får vi följa hans uppväxt och karriär fram till han dog 2012.

Även om Dag Vag ibland beskrivs som ett proggband var det inte där de själva ville befinna sig. De ville snarare sprida glädje med sin musik och kunde inte alls identifiera sig med den allvarsamma proggen. Dokumentären tar oss bland annat med på deras turné med Ebba Grön och till England där Dag Vag inte uppskattades på samma sätt som i Sverige.

Vi hör flera bandmedlemmar berätta om hur det var att spela med Dag Vag. Dessutom medverkar Joakim Thåström och Lennart ”Fjodor” Eriksson från Ebba Grön samt Stina Berge som kom att få en stor betydelse för Stig Vigs liv.

Dokumentären sänds på SVT2 22 december kl 20.00 men finns också att streama på SVT Play fram till 21 januari 2018.

You May Also Like