Ägare av bostadsrätter riskerar kraftigt höjda kostnader

I torsdags (17 november) presenterade Swedbank en undersökning som visar att en majoritet (56 procent) av bostadsrättsföreningarna, lever farligt eftersom de avsätter allt för lite pengar till kommande reparationer och underhåll.

En femtedel (18 procent) av föreningarna avsätter inga pengar alls till reparationer och underhåll. Endast en sjättedel (15 procent) avsätter tillräckligt mycket pengar, konstatera Swedbank.

Arturu Arques, Swedbanks och sparbankernas chefsekonom säger: ”Det är oroande att så många bostadsrättsföreningar sparar för lite. Föreningar som sparar för lite riskerar kraftiga avgiftshöjningar i framtiden.”

Detta betyder att de flesta som idag bor i bostadsrätter riskera att få kraftigt höjda avgifter, ju längre föreningarna dröjer med att höja avgifterna, ju hårdare blir smällen, när de tvingas höja avgiften eller då det blir dags för reparationer eller att göra något åt ett eftersatt underhåll.

Den som idag köper en bostadsrätt och inte är medveten om detta tar naturligtvis en stor risk, då boendekalkylen visar sig felaktig om den bygger på en för låga avgift. En orsak till att den här utvecklingen kan vara att byggfirmorna sätter låga avgifter  för nyproducerade lägenheter, vilket bidrar till högre försäljningspriser. Felaktiga satta avgifter bidra på så sätt till att bygga upp en bostadsbubbla.