Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg verkar att ha helt tappat fattningen på grund av att Vänsterpartiet står vid sitt ord.
Vänsterpartiet släppte fram en regering vars politik byggde på en i stort sett högerliberal överenskommelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvingades gå med på för att kunna regera. Det var kravet som Centerpartiet och Liberalerna ställde för att samarbeta med Socialdemokraterna. Trots att Centerpartiet och Liberalerna fick genom sina politiska krav, så kom de inte att ingå i regeringen. Däremot tvingades Socialdemokraterna och Miljöpartiet regera på Centerns och Liberalernas villkor.
Trots denna till synes breda uppgörelse räckte den inte till för att få egen majoritet i riksdagen. Regeringen var dessutom tvungen att få ett passivt stöd från Vänsterpartiet. Skulle Vänsterpartiet röstat emot – hade Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte kunnat bilda regering. Vänsterpartiet valde alltså att släppa fram S/MP-regeringen trots dess klart högerliberala politiska inriktning.
Men samtidigt var Vänsterpartiet tydlig med att detta inte var ett villkorslöst stöd. En av de två frågor där man drog gränsen var just frågan om marknadshyror. En regering som försöker införa marknadshyror skulle Vänsterpartiet fälla.
Nu är vi där. Och Vänsterpartiet gör vad man lovade, drar till baka sitt stöd till den nyliberala Socialdemokratiska/Miljöpartistiska regeringen. Ingen borde bli förvånad.
Men för Aftonbladets politiske chefredaktör rämnar världen. Så här skrev Anders Lindberg den 15 juli 2021:
“Det är som att se ett politiskt ungdomsförbund på krigsstigen. Glada i hågen men helt oförberedda på vilka konsekvenser deras agerande får i den verkliga världen.
Men Vänsterpartiet är inget ungdomsförbund, de har nu bestämt sig för att fälla regeringen och kasta ut Sverige i regeringskaos mitt under den värsta kris Sverige upplevt sedan andra världskriget.
På sociala medier hyllar deras sympatisörer partiledningen för att den rör runt i grytan. Tonläget är hårt, mycket hårt. Det är hetsporrarna som styr.
Stefan Löfven är bortröstad. Det självspelande piano Vänsterpartiet drog igång i tisdags har nu förändrat svensk politik i grunden. Och det fortsätter spela.”
Några dagar senare anklagades Vänsterpartiet för att vara oansvarigt därför att den omröstning som kom att genomföras i riksdagen kunde bidra till att sprida Coronasmittan.
På Aftonbladets ledarsida skrev Anders Lindberg den19 juni 2021.
“Omröstningen kan bli en superspridare av covid – Riksdagen struntar i Anders Tegnells regler
En bättre illustration på hur totalt oansvarigt det är att ställa till politisk cirkus mitt i en pandemi går knappast att få.
Inför midsommar på fredag är Anders Tegnell tydlig.
– Träffas i små grupper, inte starta nya kontakter nu som kan innebära nya smittkedjor, och definitivt inte ge sig iväg till något midsommarfirande om man har de minsta symtom, säger han.
Ni borde skämmas ögonen ur er.
På måndag klockan 10 samlas riksdagens 349 ledamöter från hela Sverige tätt sammanpackade i kammaren för att rösta bort Stefan Löfven.
Räkna med att ingen som uppvisar symtom på förkylning, är snorig eller hostar uteblir. Men ännu värre, räkna med att de riksdagsledamöter som egentligen sitter i karantän efter att ha vistats utomlands också dyker upp.
Det rapporterade Sveriges radio i morse. De ledamöter som sitter i karantän ska få en egen ingång. Men alla ska samlas i riksdagens kammare.”
På Aftonbladets ledarsida 21 juni 2021 anklagar Anders Lindberg Vänsterpartiet för att man skulle samarbetat med SD på grund av att att bägge partier röstar för misstroendevotumet.
“V:s armkrok med SD är slutet på en epok
Den parlamentariska modell som har formats i riksdagen sedan SD:s inträde 2010 är död. Efter Decemberöverenskommelsen och Januariavtalet kommer sannolikt nästa regering att behöva ta fram ett mer traditionellt regeringsprogram med stöd av en majoritet i riksdagen.
Efter att V krokat arm med Jimmie Åkesson i en konstitutionell fråga har M och KD nu ett mycket bra svar på kritik mot deras samarbete med SD.
Kan ni – så kan vi.
Det förbättrar självklart även SD:s chanser att få statsrådsposter i en Kristerssonregering.
Socialdemokraterna är idag ett parti i sorg. Vänsterpartisternas jublande uppträdande i sociala medier och hyllningarna till V från högerhåll gör inte den saken direkt bättre. Men tiden kommer att läka även detta.
Det blev en tung dag för arbetarrörelsen. Och om det slutar med att Ulf Kristersson blir statsminister kommer Vänsterpartiets misstroendeförklaring att framstå som ett av partiets största misstag i modern tid.”
Att partier fäller en minoritetsregering är inget ovanligt, det sker runt om i världen. Och det är nog snarare regel än undantag att partier som inte står varandra nära politisk eller samarbetar i några frågor ändå gör gemensam sak och fäller en parlamentarisk svag regering. På Dagens Arena essä skriver den före detta Socialdemokratiske ministern Carl Tham:
“…misstroendevotum är en parlamentarisk konstruktion som ska göra det möjligt för oppositionen att av helt skilda politiska skäl avsätta regeringen. Så är praxis i de flesta parlamentariska demokratier.”
Carl Tamm har skrivit en mycket läsvärd text på Arena essä, där han bland annat konstaterar:
“Regeringen Löfven är något av ett parlamentariskt missfoster. En i huvudsak högerliberal överenskommelse gjordes mellan S, MP, C och L men partiernas styrka räckte inte till för egen majoritet i riksdagen. Förutsättningen för regeringens tillkomst var därför stöd från Vänsterpartiet.
Men inga politiska samtal fick föras med Vänsterpartiet, det var Centerpartiet och Liberalerna mycket noga med, trots att partiets röster var nödvändiga. Vänsterpartiet uppmanades alltså rösta för den nya regeringen och ett i stora delar borgerligt regeringsprogram som partiet inte skulle ha något inflytande över.”
—Carl Tamm, Dagens Arenna – Essä.
Till och med Dagens Industris redaktör och ledarskribent PM Nilsson förstår vad striden handlar om. Han skrev den 20 juni:
“De två röda linjer som Jonas Sjöstedt drog upp inför regeringsbildningen i januari 2019 handlar om typiska höger-vänsterfrågor, ska arbetsgivaren ha större frihet att avskeda och ska det råda fri hyressättning vid nybyggnation? I dessa frågor faller Mittens rike samman. Det finns en högerlösning (ja) och en vänsterlösning (nej) men ingen mittenlösning. Man måste välja.”
—PM Nilsson, Dagens Industri – ledare.
F Foste Hjälte