I höstas stod det klart att Sveriges Radio skulle tvingas till nedskärningar på över 200 miljoner kronor – årligen. Under onsdagen kom så beskedet, 180 tjänster försvinner, 100 av dessa varslades redan under onsdagen.
Sveriges Radio ska spara totalt 250 miljoner kronor, varav 150 miljoner på personalkostnader. Totalt har Sveriges Radio drygt tre miljarder kronor per år i avgiftsmedel och 2300 anställda. Under onsdagen meddelade SR:s vd, Cilla Benkö, att 100 personer kommer att varslas. Mellan 60 och 80 anställda har accepterat att sluta med avgångsvederlag.
Tidigare har besked kommit att flera program ska läggas ner, bland annat ”Människor och tro”. För Ekot görs också flera neddragningar. Ekots Kinakommentator tas bort. ”Kinapodden i P1” kommer också att läggas ner. Även tjänsten som Sveriges Radios klimatkorrespondent kommer att tas bort. Enligt uppgift berörs också de lokala P4-redaktionerna av antalet tjänster som nu ska bort.
”Trist och tråkigt”
– Sveriges Radio har, som många andra mediebolag, ett alltmer utmanande ekonomiskt läge. Under hela hösten och vintern har vi arbetat för att ta fram en plan för hur våra kostnader kan sänkas. De åtgärder som vi kommer att genomföra påverkar både medarbetare och utbud. Det är både trist och tråkigt. Många medarbetare får idag veta att tjänster, och kanske specifikt just deras roll, försvinner och känner förstås oro över att inte ha kvar sin anställning, men det finns inget annat sätt att göra en så stor besparing, säger Sveriges Radios vd, Cilla Benkö.
Program på minoritetsspråk försvinner
Som en del av besparingarna har man beslutat att ta bort redaktionerna som gör sändningar på ryska, kurdiska och tigrinja (som talas i Eritrea). Flera program kommer att läggas ner under våren, såsom ”P4 Story”, ”P4 Världen” och ”Morgonprogrammet P4 Södertälje”. Redan i höstas kom beskedet att Sveriges Radio även skrotar de två klassikerna ”Radioföljetongen” och ”Människor och tro”, som en del i besparingspaket. ”Människor och tro” har sänts sedan 1970. Och ”Radioföljetongen” startade redan 1939. Även ”Odla med P1” och satirprogrammet ”Public Service” har redan lagts ner.
– Många lyssnare har hört av sig till mig med oro de senaste månaderna. För vissa försvinner ett favoritprogram som man följt länge, eller en podd som man lyssnat på varje vecka. Samtidigt är det min fasta övertygelse att vi kommer att kunna genomföra detta besparingsprogram på ett sätt som säkerställer att vi har en ekonomi i balans, att vi kan erbjuda ett unikt och mångfacetterat utbud till hela publiken och samtidigt ta nödvändiga digitala steg de kommande åren, säger Sveriges Radios vd, Cilla Benkö avslutningsvis.
Läs också: