Ordet “Sommar” ägs numera av Sveriges Radio…

Sveriges Radio har varumärkesskyddat ordet “Sommar”

Punk- och hardcorepodden “Nere på noll” har fått ett brev från Sveriges Radio. I brevet ombeds de sluta använda ordet “Sommarprat” eftersom det ordet har varumärkesregistrerats av Sveriges Radio. Faktum är att SR också har varumärkesskyddat orden “Sommar” och “Sommarvärd”.

Nere på Noll” är en musikpodd som handlar om punk- och hardcoremusik. Podden har funnits i åtta år. Med start förra sommaren bestämde man sig för att göra ett program inspirerat av “Sommar i P1” där vänner och musiker från hardcorescenen får prata om sina upplevelser. Man valde att kalla specialavsnitten “Sommar i Nere på noll”.

Sveriges Radio visade då musklerna

Efter det tredje programmet nu under sommaren fick podden ett mejl från SR som uppmanade dem att sluta använda ordet “Sommarvärd” då SR har varumärkesregistrerat orden “Sommar”, “Sommarvärd” och “Sommarpratare” hos Patent- och registreringsverket för användning bland annat i kultur- och underhållningsverksamhet.

I allmänhetens tjänst

“Eftersom Sveriges Radio är ett företag i allmänhetens tjänst är det också viktigt att vår verksamhet inte förknippas med kommersiella intressen eller aktörer”, skriver Kerstin Bröms Lumpus, bolagsjurist på SR, i mejlet.

Daniel Netterdal, programledare på Podden “Nere på noll” tycker att det hela är löjligt och ifrågasätter hur någon kan lägga beslag på själva ordet “Sommar”. Han och hans kollegor har dock ändå valt att sluta använda sig av ordet “Sommar” i titeln på sina program, då man är rädd för repressalier.

De tre orden är nu alltså varumärkesregistrerade hos Patent- och registreringsverket. Det för användning i bland annat kultur- och underhållningsverksamhet. SR har dessutom varumärkesregistrerat orden i flera klasser – bland annat i produktion av radioprogram och vid användning på vykort och dekaler. På eFOLKET undrar vi nu hur det ska bli med det populära programmet “Sommar med Ernst” på kommersiella TV4? Och hur blir det med radioprogrammet “Mix Megapol Sommar” där man just nu spelar 100% musik på svenska?

Sveriges Radio sitter på rättigheterna till den svenska sommaren.

You May Also Like