Med kubanskt stöd har 4 miljoner människor, främst i Latinamerika, återfått synen. 10 miljoner i 130 länder har lärt sig att läsa och skriva. Det är ju en häpnadsväckande insats av ett fattigt och blockerat land. Vad säger medierna? Just ingenting …
I samarbete med Kuba har nu 100 000 ögonoperationer genomförts i Uruguay. I sjukhuset Ögon José Martí, där kubanska specialister arbetar, firas idag den 100 000:e operationen. En möjlighet som gjorts möjlig för hela befolkningen.
Sjukhuset är ett resultat av Operacion Milagro (“Operation Mirakel”) som skapades 2005. Då reste människor från Uruguay (och andra länder) till Havanna för att gratis få synen återställd. 2007 invigdes så sjukhuset i Uruguay som ett monument över solidaritet.
Sjukhuschefen påminde vid firandet om hur det hela startade med avtal mellan länderna och hur det framförallt gynnat fattiga människor. Det var en komplicerad tid då privata intressen motsatte sig samarbetet. Det då de själva tog 2 000 dollar per öga för en enkel grå-starroperation. (Sammanlagt har ca 4 miljoner människor, främst i Latinamerika, återfått synen tack vare det kubanska programmet Operation Mirakel. En helt häpnadsväckande insats. En av många som helt tystas av media.)
Cubainformacion 201123
Alfabetisering i Panama
Vid ett möte med Panamas socialminister Maria Ines Castillo och Kubas ambassadör i landet, Lydia Margarita Gonzales, gick de igenom det arbete som rådgivare från Kuba utför i olika delar av Panama, inklusive isolerade områden.
– Vi möts med personal från den kubanska ambassaden med syftet att stärka banden av samarbete och för att tala om framtiden för alfabetiseringsprogrammet, skrev ministern på sitt Twitterkonto.
I Panama används den kubanska metoden Ja, jag kan, som har lärt 10 miljoner människor i 130 länder att läsa och skriva.
Socialministern presenterade en rapport vid mötet där målet att alfabetisera 5 000 personer om året fram till 2024 fastställs. Med det skulle man uppnå att “alla ungdomar och en stor andel av de vuxna ska kunna läsa och skriva och med det bidra till att göra slut på fattigdomen”.
I de program som genomförts under de senaste fem administrationerna räknar man nu med 146 klasser i vilka 682 elever deltar. Närmare hälften är äldre, 67 procent är kvinnor och 35 procent tillhör ursprungsfolk.
Metoden Ja, jag kan (Yo si Puedo) skapades av en grupp kubanska pedagoger under Leonela Relys Diaz som utvecklade en alfabetiseringskampanj i radio Haiti under 2001. Systemet anpassas efter de olika sociala och språkliga förhållandena.
Mellan 2002 och 2016 har ca 10 miljoner människor alfabetiserats i 130 länder. Det har gjort det möjligt för flera sydamerikanska länder att förklara sig fria från analfabetism enligt de kriterier som FN organet UNESCO satt upp. (En helt häpnadsväckande insats. En av många som helt tystas av media).
Cubainformacion 201122
Översättning: Zoltan Tiroler
Artiklarna har tidigare varit publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.