För 60 år sedan: “Il Barone” Nils Liedholm i samspråk med domaren och Mexikos lagkapten inför premiärmatchen på Råsunda fotbollsstadion den 8 juni 1958.

VM-expert skriver i eFOLKET: “Mycket talar för silver. Igen!”

Även inom fotbollen gäller att om de väsentliga förutsättningarna är likartade så tenderar resultatet att bli likartat.

I fotbolls-VM 1958 knep Sverige silvermedaljen. Med tanke på förutsättningarna talar faktiskt väldigt mycket för en upprepning. Ty:

1) Det svenska landslaget har nu vunnit sin grupp – som man man gjorde 1958.

2) Sverige slog nu i gruppspelet Mexiko med 3-0. Vilket också blev resultatet i gruppspelsmatchen mot Mexiko 1958.

3) 2-0 tillkom på straff i andra halvlek. Så också 1958.

4) Straffen tillkom efter en fällning av Sveriges högerforward Marcus Berg i samma del av straffområdet där högerforwarden Kurre Hamrin fälldes 1958.

5) Straffen sattes nu i mål av lagkaptenen Andreas Granqvist. Lagkapten 1958 var Nisse Liedholm. Och det var han som slog straffen den soliga junidagen (många läsare kommer nog ihåg) 1958.

6) De regerande världsmästarna Tyskland kommer inte att få medalj av något slag 2018. Tyskland, då handlade det om Väst-Tyskland, var också 1958 regerande världsmästare. Och någon medalj blev det inte då heller.

7) Den flerfaldiga världsmästarnationen Italien kvalificerade sig inte till årets VM. Detta har tidigare aldrig hänt. Med ett undantag: 1958!

8) Hollands lag lyser med sin frånvaro i år. Så var också fallet 1958.

Eskilstuna-vykort med matchen Jugoslavien-Paraguay som motiv. Tunavallen avbildad nere till höger.

9) 1958 hade Jugoslavien ett välspelande VM-lag. I år har juggarna till och med två välspelande lag! Uppkallade efter landsdelarna Kroatien och Serbien. Säkert var några av eFOLKETs läsare på plats på Tunavallen den 15 juni, och bevittnade Jugoslaviens 3-3-match mot Paraguay. Matchen sågs av 13 103 betalande åskådare. Nästan dubbelt så många som idag får plats på den till oigenkännlighet ombyggda anrika arenan.  Där allsvenskans första match gick av stapeln den 3 augusti 1924. Bortalaget Sleipner från Norrköping besegrade IFK Eskilstuna med 3-1.

Levande legender: Kurt Hamrin (t.v.) och Agne Simonsson. De två yngsta spelarna i VM-laget 1958.

10) I andra halvlek i Sveriges match mot Tyskland, i årets VM, blev den tyske backen Jerome Boateng utvisad efter att regelvidrigt fällt högerforwarden Marcus Berg. I den andra halvleken 1958 blev den tyske backen Erich Juskowiak utvisad efter att regelvidrigt fällt den svenske forwarden och, som det hette då, högeryttern Kurre Hamrin.

11) Liksom nu uppstod 1958 mycken misstämning efter matchen mot Tyskland. 1958 var det kanske snäppet värre till och med. Kurt Hamrin anklagades för att ha provocerat Juskowiak, och de tyska reaktionerna lindrades ju inte efter det att Kurt Hamrin i matchens slutskede tråcklat in det klassiska målet som innebar 3-1. Hamrin blev under lång tid något av ett hatobjekt i vårt södra grannland.

12) Tvåan i Sveriges grupp möter i den första utslagsmatchen Brasilien. Så var det också 1958. I år heter tvåan Mexiko. 1958 Wales. Mexiko och Wales spelade i gruppspelet 1958 oavgjort, 1-1.

Gustave Moynier, 1826-1910. Medgrundare av Röda Korset.

13) Sverige möter nu i första “vinna-eller-försvinna-matchen” ett rödklätt lag. Så var det faktiskt också 1958. Då var det Sovjetunionen, med legendariske målvakten Lev Yashin. Nu handlar det om Schweiz.

Inte bara tröjfärgen förenar dessa motståndarlag. I båda fallen har den statssymbol som pryder (prydde, vad gäller Sovjet) flaggorna också varit symboler för stora internationella rörelser. I Sovjets fall hammaren och skäran. Och i fallet Schweiz så är det ju faktiskt så att Röda Korsets symbol  tillkom som en honnör till rörelsens grundare, schweizarna  Henry Dunant och Gustave Moynier. I förhållande till Schweiz flagga har färgerna i Röda korsets emblem helt enkelt kastats om.

Som synes är det många tunga faktorer som pekar i riktning mot att det förmodligen blir silver för Sverige i årets VM. Och att finalmotståndaren åter blir Brasilien.

Just Fontaine, som till eFOLKETs medarbetare anförtrott att han anser att Frankrike i VM 1958 faktiskt var den “moraliska” tvåan. Men Fontaine ser med stor glädje tillbaks på turneringen i Sverige. Hans hus på den franska sydkusten heter “Villa Sverige” …

Bronset lär nog liksom 1958 knipas av Frankrike. Även om fransoserna i år saknar målspottarna Just Fontaine och Raymond Kopa. På sex matcher under VM-turneringen 1958 stänkte Fontaine och Kopa in 13 respektive 10 mål !! Ingen har varken förr eller senare varit ens i närheten av de två franska anfallarnas prestationer!
Frankrike hade ett otroligt starkt lag. När eFOLKETs Frankrike-korrespondent Björn-Erik Rosin (tidigare Västerbottens Folkblad, Aftonbladet och Svenska Dagbladet) för några år sedan intervjuade Just Fontaine ställde han frågan om Fontaine ansåg att Frankrike, som ju kom trea, ändå kanske var strået vassare än Sverige. Båda föll ju mot Brasilien med siffrorna 5-2; Frankrike i semifinalen och Sverige i finalen. Fontaine lutade sig fram och viskade: “Vi var bättre”. Den känns svårt att döma ut Fontaines omdöme som skryt. Men låt oss påpeka att en match som spelades på Råsunda den 30 oktober 1960, mellan Sverige och Frankrike, faktisk allmänt betraktades som ett sätt att sätta punkt för diskussionen. Sverige vann. Torbjörn Jonsson gjorde enda målet i denna “efterspelsmatch”.

Nå, nog om detta. Dags att summera: Väldigt mycket talar för att det svenska landslaget kommer att gå till final i årets VM-turnering. Och troligast är väl att det slutar med silver.

Varför inte brons? Det tycks som att om Sverige ska ta brons så ska turneringen gå i Amerika (Brasilien 1950 och USA 1994). Och guld? Är det inte dags att foga ett fotbollsguld till skörden av den ädla metallen i lagsporter som bandy, ishockey och handboll? Kan tyckas så, men en kylig kalkyl landar trots allt i prognosen att det kommer att bli fråga om en mindre ädel metall. Troligast silver.

Så till ett antal prognoser om målskyttet, som vi nog vågar oss på att göra utifrån de likartade förutsättningarna som vi ovan konstaterat framträder vid en jämförelse 1958–2018:

14) Marcus Berg kommer att göra fyra mål. Som Kurt Hamrin 1958.

15) Toivonen kommer att göra tre mål till. Och därmed tangera Agne Simonssons skörd i turneringen för jämnt 60 år sedan.

16) Ludwig Augustinsson kommer att stanna på ett mål. Som vänsteryttern Nacka Skoglund gjorde 58.

17) I likhet med spelmotorn “Il Professore” Gren 1958, kommer också Emil Forsberg att göra ett mål.

18) Andreas Granqvist får, liksom “Il Barone” Liedholm 1958, nöja sig med två mål.

19) Vänsterhalven Sigge Parling gjorde 1958 – mot Ungern – ett mål som blev uppenbart felaktigt bortdömt. Det slutade med att Sverige fick frispark! Vi kan förmoda att Sebastian Larsson kommer att drabbas av samma öde om han kommer igen efter avstängningen som hindrar honom att vara med mot Schweiz. Frågan är om han kommer att ta domslutet med samma upphöjda, vuxna lugn som “järnkaminen” Parling gjorde 58. F-n tro’t …

Således: Åtta mål till, utöver de fem som redan tillkommit under gruppspelet. Det lär nog räcka för att ta sig till finalen i Moskva den 15e juli. Klockan 17.00.

Undertecknad såg VM-matchen mot Mexiko hos grannflickan Eva. Hon är idag en idog läsare av eFOLKET, ibland skribent och tillika förstås medlem i föreningen eFOLKETs Vänner. Med framför den svart/vita 21-tummaren av märket Philips fanns förutom Eva och undertecknad också eFOLKETs nuvarande facklige reporter. Liksom ett tiotal andra vänner i skiftande åldrar. När slutsignalen gått rusade vi ungar – som tusentals andra inspirerade ungar runt om landet – ut för att “joxa med trasan”. Vi turades om att vara Nacka, Liedholm, Kalle Svensson och alla de andra nya förebilderna. “Trasan” var väl inte helt perfekt sfärisk. Och blåsan skymtade fram i en och annan söm. Men snörningen var bra. Och junikvällen skön.

Experten

Final-elvan 1958: Övre fr.v. Nacka Skoglund, Gunnar Gren, Agne Simonsson, Julle Gustavsson och Nisse Liedholm. Nedre fr.v. Kurre Hamrin, Reino Börjesson, Orvar Bergmark, Kalle Svensson, Sven Axbom och Sigge Parling.

P.S. Frankrike har infriat förväntningarna. Argentina har besegrats med 4-3 i åttondelsfinalen (e.m. 30/6). Marschen mot bronset fortsätter. D.S.

You May Also Like