Hur svensk är vår afrikanska landskapsfågel?

“Du är inte min talman” sa vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca till Björn Söder. Samme Björn Söder som nu påstår att man inte är riktig svensk om man är same eller jude.

Jag har aldrig förstått varför det för vissa är så viktigt att sätta stämplar på människor. Godkänd – icke godkänd. Vill man införa något slags svensk kastsystem? Vem är svensk? Vem är riktig svensk? När är man svensk – på riktigt? Vad innebär det att vara svensk – på riktigt? Och hur ser en riktig svensk ut?

Och gäller den här fixeringen vid “svenskhet” bara människor? Jag funderar över det där med landskapssymboler. Olika landskap har ju olika växter och djur som symboler. Sörmlands landskapsfisk är braxen. Landskapsblomma är vit näckros. Strimlusen är vår landskapsinsekt. Och som landskapssvamp har vi svart trumpetsvamp.

Vad som vållar mig huvudbry är valet av landskapsfågel – fiskgjusen. Fiskgjusen är ju en flyttfågel. Den bor nere i mörkaste Afrika större delen av året.

Den kommer hit till Sverige i april bara för att yngla av sig. Och så stjäl de fisk, vår fisk, för att göda upp ungarna. Jag ger mig tusan på att de också stjäl vår landskapsfisk – braxen. Jag har hört att de också äter svart trumpetsvamp. På bussen häromdan hörde jag en som sa att en bekant till en kompis som har en kusin som bor i Vingåker hade sett en fiskgjuse lukta på en vit näckros. Ja såna är dom – fiskgjusarna. Och när de har snyltat klart på vårat välstånd, flyttar de tillbaka till Afrika i augusti-september. För att nästa år komma tillbaka för att föda och göda ungar igen. Och sen tillbaka till Afrika. Så håller de på – hela tiden.

Rolf Waltersson