Wiens fascister och nazi-sympatisörer hyllar den defilerande Adolf Hitler i samband med annekteringen av Österrike 1938. Viktor Orbán har inte hyllats lika öppet, men det är ingen hemlighet att han har en mångfald av sympatisörer inom den österrikiska höger.

Viktor Orbán förklarar och försvarar sitt rasistiska tal

Ungerns premiärminister Viktor Orbán fick ju svidande kritik för sitt rasistiska tal om blandraser och icke-européer och att Ungern måste hållas renrasigt och fritt från rasblandning.

Se eFOLKET 28 juli Viktor Orbán – EU:s renrasiga svarta får.

Nu har Orbán varit på besök i Österrike där han passade på att bemöta kritikerna:

– Det händer ibland när jag talar på ett sätt som kan missförstås. Den hållning jag representerar är en kulturell, civilisationsmässig ståndpunkt, försvarade sig Orbán enligt en rapport från den franska nyhetsbyrån AFP som refereras i tidningen Omni 28 juli.

Det handlar således inte om något missförstånd om vad han menade. Tvärtom så understryker han att det är en “kulturell och civilisationsmässig ståndpunkt” att motsätta sin varje blandning av “européer och icke-européer”.

I så fall är det en form av “kultur och civilisation” som vi har sett nog av genom historiens gång. Man vill ju hoppas och tro att “skallmätningarnas” tid är förbi.

På tal om kritik mot Viktor Orbán:

Internationella Auschwitz-kommittén uppmanar EU och specifikt Österrikes förbundskansler Karl Nehammer att ta avstånd från Orbáns “uttalanden med rasistiska undertoner”, enligt Omni.

Jag vet inte om man behöver kalla Orbáns uttalande för “undertoner”. Jag tycker nog att hans rasistiska åsikter är glasklara. Lika glasklara som Kristallnatten.

Orbáns uttalande har även väckt oro bland företrädare för judiska organisationer. Så här skriver Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) i ett uttalande på Facebook:

Ungerns ultrakonservativa premiärminister Viktor Orbán, vars regering är Kremls främsta bundsförvant i Europa, har fördömt vad han kallar “rasblandning”. Det är inte första gången Orbán uttalar sig rasistiskt, men hans språkbruk är mer öppet nazistiskt än tidigare.

För inte så länge sedan skulle Orbáns senaste utspel skapat upprörda reaktioner i omvärlden, men det möts idag på många håll med axelryckningar. Världen har kanske vant sig vid att den auktoritära ungerska regeringschefen låter som en tysk politiker från 1930-talet …

Orbáns ordval är inte långt från det som var rådande i i Nazityskland. Enligt den nationalsocialistiska ideologin fanns det överlägsna raser (i Tysklands fall den germanska eller “ariska”) och underlägsna raser (judar, romer, slaver), som måste avhumaniseras och förintas, skriver Michael Winiarski på SKMA:s Facebooksida 27 juli.

Rolf Waltersson

You May Also Like