Foto: Rolf Waltersson.

Vart jag mig i staden vänder ser jag en kamouflageklädd fallskärmshoppare

Enligt olika opinionsundersökningar anser ungefär 90 procent av befolkningen att det är för mycket spelreklam.

Ungefär 70 procent vill helt förbjuda spelreklam.

Men spelbolagen vräker på oss alltmer och allt infantilare reklam. Det är i tidningar och TV, det är “på nätet” och det är i vår offentliga miljö.

Det talas om miljöförstöring. Men den mentala miljöförstöring som all reklam, inte minst då spelreklamen, orsakar, talas det inte så mycket om.

Man kan knappast ta ett steg ute på stan utan att få spelreklam kastad rakt i ansiktet. Man går inte fredad någonstans.

Under den senaste veckan har det varit en intensiv anstormning av reklam för spelbolaget LeoVegas på reklampelare runtom här i Eskilstuna. Jag antar att det varit så i hela landet.

Vart man vänder sig har en ilsken figur i kamouflagekläder stirrat en rakt i ansiktet. Han har något på ryggen som liknar en ryggsäck.

Nu har jag sett honom på TV-reklam också i en reklamfilm. Han är någon slags fallskärmsjägare som kastar sig ut från en klippa, vecklar ut skärmen, för att slutligen landa – tryggt och säkert.

Vad denna hoppande James Bond-liknande figur har med casinospel att göra är svårt att lista ut. Behövs kanske ingen koppling. Det räcker att det ser “häftigt” och våghalsigt ut.

Nu har jag lyckats ta redan på att denna fallskärmsjägare heter Dolph Lundgren. Ja, egentligen heter han Hans Lundgren. En svensk skådespelare som gjort karriär i USA. Då duger det inte heta Hans, så det fick bli Dolph.

Han har tagit över som “ambassadör” för LeoVegas efter brottaren Frank Andersson, som avled för en tid sedan.

“Dolph” Lundgren slog igenom i filmen Rocky IV, där han spelade sovjetisk boxare. Till och med en “väldig” sovjetisk boxare under namnet Ivan Drago. Han är inte bara “väldig”, han är också iskall och känslokall. En robot som tål hur mycket stryk som helst.

I filmen möter han “Rambo”, som heter Rocky i den här filmen, alltså Sylvester Stallone, i en avgörande boxningsmatch.

Utgången är naturligtvis given. Den betydligt mindre Rocky besegrar den “väldige” Ivan Drago efter en blodig holmgång innanför repen.

Det är alltså denna väldige Ivan Drago, alias Dolph Lundgren, som nu ska få oss att vilja välja LeoVegas när vi ska luras att spela bort våra surt förvärvade slantar.

Här är bara ett litet axplock av alla mina möten med Dolph Lundgren under senaste veckan. En av reklamaffischerna har man osmakligt och extra provocerande satt upp på en busskur vid en av våra gymnasieskolor, Rekarneskolan.

Hoppas verkligen jag slipper se honom igen. Och alla andra “ambassadörer” för andra spelbolag också.

Snart ska vänsterpartimotionen om förbud mot spelreklam på affischtavlor på kommunens mark få sitt slutgiltiga avgörande i kommunfullmäktige.

Då är det upp till bevis.

Rolf Waltersson

You May Also Like