Paola Pabón är nu liksom de folkliga rörelserna och hela vänstern glad och hoppfull.

Optimism inom vänstern: Ecuadors folk sa nej till bankiren Lassos regering

teleSUR 230207
Paola Pabón: el pueblo ecuatoriano dijo no al Gobierno de Lasso
Översättning: Christine Vaple
Artikeln tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

*****

I senaste presidentvalet i Ecuador vann affärsmannen och bankiren, Ecuadors rikaste man Guillermo Lasso, knappt. Han ersatte Lenin Moreno som hade vunnit på ett vänsterprogram med förre presidenten Rafael Correas stöd, men han förrådde  det och folket så fort han satte sin fot i presidentpalatset. Moreno var vicepresident under Correa. Moreno, målmedvetet uppbackad av CIA, Vita Huset och USA:s utrikesdepartement, tvingade Correa i landsflykt och satte flera av sina tidigare ministerkollegor i fängelse. Men nu har högern och Lasso lidit ett svidande nederlag i regionvalen i söndags.

*****

Prefekten*) Paola Pabón bekräftade att valresultatet är början på en återhämtning i hemlandet Ecuador.

Den omvalda prefekten i Pichincha för Movimiento Revolución Ciudadana, Paola Pabón, bekräftade på måndagen att det ecuadorianska folket i valet dagen innan sade ett rungande nej till president Guillermo Lassos regering.

I programmet En Clave Política, som sänds av teleSUR, sade Pabón att ”valresultatet är ett rungande nej till regeringen. Regeringen underskattade det ecuadorianska folkets intelligens”.

Vi upplever en mycket allvarlig trygghetskris med fenomen som den här regeringen inte erkänner. Jag syftar på narkotikahandel och organiserad brottslighet som har tagit över fängelserna och gatorna och som tyvärr tar ecuadorianers liv varje dag, sade hon.

Dessutom sade hon att en folkomröstning föreslogs, “med rubriker som ‘osäkerhet’ och ’att gå mot säkerhet’, men att det ecuadorianska folkets intelligens underskattades”.

[Då de röstade “nej” till regeringens förslag om att riva upp den nuvarande Grundlagen].

Jag tror att gårdagens (5 februari) valresultat är början på en återhämtning av hemlandet i Ecuador. Detta har varit en mycket hård valkampanj, med mycket smärta och lidande för vårt folk.

Pabón påminde om att under åren av “Medborgarrevolutionen”, initierad av förre presidenten Rafael Correa, fick folket en förbättring av sin livskvalitet, sin inkomst, möjligheten att få ett anständigt arbete, hälsa och utbildning för sina barn.

De problem som Ecuador står inför är brådskande och vi måste ta itu med dem tillsammans, på ett ansvarsfullt sätt, vilket är vad denna oroliga befolkning, överväldigad av arbetslöshet, osäkerhet, rädsla och våra ungdomars frustration, har bett oss om, sade hon.

När det gäller den seger som hennes parti har vunnit i de viktigaste provinserna och städerna i landet, hävdade den omvalda prefekten att “Medborgarrevolutionens seger i Ecuador är en fortsättning på den våg där Latinamerika kräver att progressiva regeringar tar sig an krisen”.

Jag anser att det latinamerikanska folkets ångest och behov är ett alternativ som fortsätter att vara de progressivas, vänsterns ståndpunkter och synsätt, sade hon.

Hon betonade hur viktigt detta valresultat är för landet .

Vi har vunnit som aldrig förr, därför är det ett så viktigt ögonblick. I fallet Pichincha har vi behållit prefekturen och vi har vunnit borgmästarämbetet i Quito, Ecuadors huvudstad, som sedan 2014 har börjat ligga lite långt ifrån medborgarrevolutionen och vänsterprocesserna.

Vi har vunnit borgmästarämbetet i Guayaquil och prefekturen Guayas efter 30 år av högerpartiets ledarskap i Ecuador. Det är en mycket viktig seger.

Och hon tillade:

Medborgarrevolutionens två prefekturer i Manabí och Pichincha, som vanns 2019, kommer att bli omvalda, vilket gör att det hittills har blivit nio stycken.

Pabón hänvisade också till den politiska förföljelse som har ägt rum i landet och erinrade om ”72 dagar av politisk förföljelse för att jag tänkte annorlunda och motsatte mig en regim som var hänsynslös mot det ecuadorianska folket”.

Hon försäkrade dock att den uppnådda segern “bekräftar vad vi har diskuterat under de senaste sju åren, vi har förföljts för att vi har försvarat folket, för att vi har tänkt annorlunda”.

Dessutom betonade hon att Ecuadors tidigare president Rafael Correa “är den politiska ledare som har störst acceptans bland medborgarna. Det är inte bara jag som säger detta, alla opinionsundersökningar, alla undersökningar som har genomförts under dessa kampanjer har visat på det (…) Han är den mest populäre ledaren.”

teleSUR, 230207
/cv

* I de 24 provinserna väljs en prefekt och en viceprefekt, som utövar det lokala styret tillsammans med en provinsregering bestående av borgmästarna i de kantoner som ingår i provinsen.

Paola Pabón: el pueblo ecuatoriano dijo no al Gobierno de Lasso

Läs också: https://svensk-kubanska.se/vansterseger-i-regionalvalen-i-ecuador/