Världen har förlorat en ikonisk röst

Under onsdagen kom beskedet om att den irländska sångerskan Sinéad O’Connor gått bort. Hon slog igenom 1990 med låten Nothing Compares 2 U och har varit minst sagt kontroversiell under sin tid som artist. Sinéad O’Connor blev 56 år.

Efter beskedet om sångerskans död har hon blivit hyllad på sociala medier, något hon inte alltid har blivit. Sinéad har nämligen alltid gått sin egen väg och alltid uttryckt sina åsikter, med rejäl kraft dessutom. Hon tog till exempel kampen mot rasism, kampen mot den katolska kyrkan och förde framför allt hela tiden en feministisk kamp.

Vid den tiden var det ingen självklarhet med feminism bland de stora artisterna, Sinéad O’Connor var före sin tid och har banat vägen för hur det ser ut idag. När skivbolaget ville att hon skulle framhäva sin kvinnlighet rakade hon helt sonika av sig håret. Ingen skulle styra över henne. Hon var en äkta rebell.

Vid ett framträdande i Saturday Night Live 1992 rev hon sönder en bild på den dåvarande påven samtidigt som hon framförde en mycket stark tolkning av Bob Marleys War. Vid ett annat tillfälle vägrade hon att uppträda på en amerikansk festival om de skulle spela den amerikanska nationalsången innan konserten. Även om det på sitt sätt saboterade delar av hennes karriär har Sinéad sagt efteråt att hon inte ångrar någonting. Hon menade på att det inte var hennes karriär som förstördes utan snarare skivbolagets som skulle förlora inkomster på det.

Så att världen har förlorat en ikonisk röst är mångbottnat. Sinéads röst som sångerska var fantastisk och egen men som människa var den förmodligen ännu starkare.

Nu efter hennes bortgång hyllas hon över hela världen. Irlands president Michael Higgins säger till Irish Times att landet har förlorat en extraordinärt vacker och unik röst. Hennes tidigare manager Fachtna Ó Ceallaigh skriver att Sinéad inte bara var unik för sitt utseende utan även var en förebild för andra kvinnor.

SVT Play finns en dokumentär som skildrar Sinéads liv mellan 1987 – 1993, den är mycket sevärd även för den som inte lyssnat på hennes musik. Hon var sannerligen en inspirerande kvinna.

You May Also Like