Vad hände 20 juli 1974?

Ett av mina dagliga nöjen är att lösa det historiska korsordet i Aftonbladet; “Vad hände – år – månad – dag?

Dagens fråga: “Vad hände 20 juli 1974?”. Efter att lösa ord efter ord kommer man fram till gåtans lösning:

“Turkiet inleder en invasion av Cypern”.

Det har ju en hel del koppling till dagens situation med Turkiet, Sveriges Nato-anslutning, Nato som “demokratins försvarare”, konflikten mellan de båda Nato-medlemmarna Turkiet och Grekland och så vidare.

  • Turkiet blev medlem i Nato 1952. 1974 invaderar Turkiet nordöstra delen av den självständiga republiken Cypern. Cypern som utropade sin självständighet 1960 efter att tidigare varit en Brittisk koloni.
  • 1983, utropas den ockuperade halvan av Cypern till Republiken Nordcypern. En republik som endast Turkiet erkänt som självständig stat.

Jag har inte hittat några uppgifter om man från “demokratins försvarare” Nato såg det som något “problem” att Nato-medlemmen Turkiet invaderade en självständig stat.

Lika lite har jag sett att Nato hade några “problem” med att Grekland var militärdiktatur 1967-1974.

Militärdiktatur och invasioner ryms således inom Nato:s “demokratiparagraf”.

Cypernfrågan är komplicerat på många olika sätt. Det har funnits, och finns fortfarande, konflikter mellan Turkiet och Grekland.

Turkiets invasion av nordöstra Cypern skedde också i skuggan av militärjuntas diktatur i Grekland som inleddes 1967 och tog slut i juli 1974.

Idag har vi konflikt mellan Nato-länderna Turkiet och Grekland gällande rätten till gasfyndigheter i östra Medelhavet. Ordkriget mellan länderna har gått så långt att Erdoğan hotat att bomba Aten.

De båda ländernas prospekteringsfartyg som kartlägger gasfyndigheterna måste eskortera av krigsfartyg.

Konflikten kompliceras ytterligare av att även Israel gör anspråk på dessa gasfyndigheter.

Cypern är fortfarande delat land. Gränsen mellan den turkiska och grekiska sidan av Cypern bevakas av FN-trupper. Britterna har fortfarande kvar två militärbaser på Cypern.

Enligt ett uttalande från Utrikespolitiska institutet mars 2022; “har spänningen mellan den grekcypriotiska Republiken Cypern och det turkcypriotiska styret på norra delen av ön ökat”.

Notera omskrivningen “det turkcypriotiska styret på norra delen av ön”.

Det handlar om diplomati. Eftersom inget land, förutom Turkiet, erkänt “Republiken Nordcypern” kan inte Utrikespolitiska institutet skriva ut namnet. Gjorde man det skulle det kunna få “diplomatiska konsekvenser”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like