Jag lyssnade till Studio Ett 7 mars som handlade om att Sverige ”vilken sekund som helst” kommer att bli fullvärdig Nato-medlem.
Jag fastnade för en kommentar från Dag Blanck, föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet när han beskrev USA:s roll i världen:
”Vi ser USA som ett land som har ett stort engagemang i världen”.
Han sa inte vad han syftade på. Men om han syftade på att USA är det land som i modern tid oftast varit i krig i världen så är det, milt sagt, ett anmärkningsvärt ordval. Att vara ute och kriga nästan överallt i världen tonas ned till ”ett stort engagemang i världen”.
Någon har räknat ut att sedan USA bildades som nation 1776 är det bara under 11 år man INTE varit i krig, eller varit inblandad genom finansiering och intriger i ett stort antal militärkupper där demokratiskt valda regeringar ersatts av militärdiktaturer. Chile 1973 är bara ett av många exempel.
I inslaget i Studio Ett slog man fast att nu är det slut med Sveriges historia att ha varit militärt alliansfritt i 200 år.
Men det var inget konstigt; ”Vi brukar byta utrikespolitik var 200:e år” var det någon i programmet som påpekade:
”Före innan vi blev alliansfria var vi väldigt engagerade i Europa”. Det framkom att personen bland annat syftade på 30-åriga kriget.
Även här byter man ordet ”krig” mot att vara ”väldigt engagerade i Europa”.
Kanske det är jag som är petig och bara märker ord. Men när man kallar ”krig” för ”engagemang” är det för mig ett medvetet ordval för att släta ut och förminska var krig innebär.
Man kan faktisk vara ”väldigt engagerad i Europa”, ja till och med vara ”väldigt engagerad i världen” på många andra sätt än att kriga.
Till exempel genom att vilja utjämna orättvisor mellan fattiga och rika, som är en av grogrunderna till krig och konflikter. Eller att vilja stoppa de rika ländernas rovdrift på naturtillgångar i fattiga länder, vilket är något som också leder till konflikter och krig.
De rika västländerna har också krigat med varandra om herraväldet över de kolonier man erövrat.
I tidningen Proletären räknar man upp en rad exempel där USA sedan andra världskriget ”varit engagerad i världen”. Gå in och läs så får ni närmare förklaringar till respektive krig:
- Afghanistan
- Brasilien
- Chile
- Dominikanska republiken
- El Salvador
- Filippinerna
- Grekland
- Grenada
- Guatemala
- Haiti
- Honduras
- Indonesien
- Irak
- Iran
- Jemen
- Jugoslavien/Bosnien
- Kambodja
- Korea
- Kuba
- Libyen
- Nicaragua
- Panama
- Somalia
- Syrien
- Ukraina
- Venezuela
- Vietnam
Från USA hävdar man naturligtvis att allt detta varit ”i självförsvar” – att man bara försvarar den fria (väst)världen mot ondskans makter.
Lästips:
USA och krigen – BEVARA ALLIANSFRIHETEN – 27 december 2020. Mats Björkenfeldt
Karta: Här har USA krigat, stött kupper och påverkat val sedan andra världskriget – Proletären
Rolf Waltersson