Unga hbtq-personer ordnar egen festival

– av oss själva, för oss själva

Sedan Eskilstuna Vårfestival, där själva pride-delen sades komma i skymundan av kritikerna, så har engagemanget hos ett par ungdomsföreningar i Eskilstuna varit stort. De känner att det behövs ett alternativ. Redan förra året arrangerades Etown Queer Fest, och nu satsas det igen. Den 19 augusti på Kulturhuset Royal bär det av med en heldag av poesi, musik, föreläsningar och konst.

– Vi känner att det verkligen behövs en plats som är till för oss, som är skapad av oss HBTQ-personer. Vi vill att alla ska vara välkomna oavsett ålder eller inkomst, och vill fokusera på att lyfta fram queera kreatörer. Under Eskilstunas pride syns mest företag och schlagerstjärnor, men vi vill påminna om den kamp som queera personer genom tiderna ägnat sig åt för att få de rättigheter vi har idag. Och den kampen är fortfarande inte över, säger Vera, som är med och arrangerar.

Det är medlemmar från föreningarna UNF Eskilstuna Straight Edge och Etown Grrrl Gang som arrangerar festivalen helt ideellt, med stöd från stipendiefonder och studieförbund.

– Vi vill att Etown Queer Fest ska vara tillgänglig för alla, och kommer därför att ha en drogfri festival med valfri inträdessumma. Dessutom har vi velat att just lokala HBTQ-personer ska kunna få ta plats i vår egen stad, blandat med akter som kommer utifrån. Det kommer att bli en fin blandning både av viktiga samtal och fest. Vi vill skapa ett tryggt rum där vi får en paus från samhällets cis-norm och hetero-norm som annars råder, säger Julia som också är en av arrangörerna.

Var: Kulturhuset Royal i Nyfors, Eskilstuna
När: 19 Augusti 13:30 – 23:00 (Filmvisning på temat kommer Royal att stå för vid 11:30)

För mer information:
Etown Queer Fest på Facebook

You May Also Like